3D printer verkoop neemt af door coronacrisis
31-07-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

3D printer verkoop neemt af door coronacrisis

Regionale lockdowns hebben in Q1 2020 hun tol geëist van een groot deel van de 3D-printerindustrie, hoewel sommige productcategorieën meer werden getroffen dan andere, volgens het laatste onderzoek van CONTEXT, een Brits technologiemarktintelligentiebedrijf.

Een combinatie van onderbroken klantactiviteiten, logistieke uitdagingen en problemen met de Chinese toelevering had op verschillende manieren gevolgen voor verschillende printercategorieën.

Hoewel niet per se belemmerd door problemen met de toeleveringsketen, werden de markten voor industrie en design inderdaad beïnvloed, omdat de belangrijkste verticale eindmarkten bijvoorbeeld vrijwel bijna werden gesloten. De onderbreking van de activiteiten in deze kritieke eindmarkten resulteerde in een jaar-op-jaar daling van de zendingen van industriële (-30%) en design- (-37%) producten met dubbele cijfers.

Omgekeerd zagen de markten voor Personal en kits een stijgende vraag, maar werden ze zwaar beïnvloed door verstoring van de supply chain. De stijgende markt voor persoonlijke kits werd het hardst getroffen door productieproblemen, waarbij sommige leveranciers het aantal zendingen met wel 75% zagen dalen ten opzichte van het voorgaande jaar. De niet-kit persoonlijke markt zag ook een toegenomen vraag toen hobbyisten een manier zochten om hun tijd te vullen met de lockdown en PPE-apparatuur produceerden, maar zendingen voor deze sector werden tegengehouden door productievergrendelingen in China. De verzendingen zijn hier jaar op jaar met 38% gedaald.

Een positief punt was de Professional-prijsklasse, die een toename van 12% zag in verzendingen in vergelijking met een jaar geleden.

"De topleveranciers van professionele printers zijn minder afhankelijk van OEM-productie in China of van componenten uit de regio en werden dus niet gehinderd door onderbrekingen in de supply chain", legt Chris Connery, VP van Global Research bij CONTEXT, uit.

Industriële en designprinters nemen af

Goed voor 68% van de wereldwijde inkomsten uit hardware voor 3D-printers in 2019, vocht de industriële prijsklasse begin 2020 al tegenwind toen klanten in veel belangrijke eindmarkten - waaronder auto-, ruimtevaart-, tandheelkundige, gezondheidszorg-, consumentenproducten, filmprops en onderwijs - werden effectief gesloten.

Bedrijven, waaronder marktleiders 3D Systems, Stratasys, EOS, UnionTech, HP en GE zagen een daling met dubbele cijfers ten opzichte van de wereldwijde zendingen van vorig jaar. Er waren ook logistieke problemen: service- en verkooppersoneel kon niet reizen om te helpen met de uiteindelijke installaties. Nieuwe printerzendingen in deze klasse zijn met 30% gedaald ten opzichte van Q1 2019.

De gevolgen voor zendingen en vraag waren niet uniform in de hele branche, maar sommige bedrijven rapporteerden inderdaad een stijging van het aantal zendingen per jaar. Sommige leveranciers, meestal degenen die printers van meer dan 1 miljoen dollar verkopen met een lange doorlooptijd, meldden een toename van de verzending op basis van de vorig jaar geboekte kansen.

Het was een soortgelijk beeld voor printers uit de Design-klasse, waar de belangrijkste eindmarkten, zoals sieraden- en tandheelkundige bedrijven, bijna werden stilgelegd, wat een grote impact had op de vraag. Deze klasse printers wordt vaak gebruikt voor prototyping, maar veel bedrijven stopten snel met R&D en pauzeerden de aankoop van dure apparatuur.

Een golf van werk vanuit huis

Naarmate de werkgelegenheid verschoof naar thuiswerken, steeg de vraag naar redelijk geprijsde professionele printers op vrijwel dezelfde manier als die naar webcams, notebooks en andere "thuiswerk" -hardware. In tegenstelling tot industriële en designmodellen, zijn de meeste professionele 3D-printers meestal desktop- of tafelmodel en hebben ze geen specifieke ventilatie of industriële werkplekken nodig, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in het thuiskantoor.

De sector zag extra vraag van consumenten en hobbyisten die een tekort zagen aan goedkopere Personal- en Kit-printers, en groei was mogelijk omdat belangrijke leveranciers in deze sector minder afhankelijk zijn van Chinese componenten.

Ergens naar uitkijken

De productie van de laagst geprijsde persoonlijke printers herstelde zich al snel in mei en juni, en er zijn berichten over nieuwe aanwervingen in fabrieken van China tot Tsjechië om aan de onvervulde vraag te voldoen. Deze productie-explosie wijst op een V-vormig herstel voor zendingen van dit type printer, terwijl de zendingen van Professional 3D-eenheden naar verwachting zullen blijven groeien.

De impact van COVID-19 op belangrijke verticale markten voor industriële en designprinters was nog steeds ernstig in het tweede kwartaal en, met de vrees voor een tweede golf van infecties die voor onzekerheid bij het bedrijf zou zorgen, zou de vraag in de vraag langer kunnen aanhouden. Zendingen van nieuwe producten van onder meer Desktop Metal, Xerox en Stratasys, de algemene trend naar sterke inkoop in het vierde kwartaal, samen met toenemende belangstelling voor opkomende technologieën zoals bindmiddelstralen voor metalen, houden leveranciers van industriële printers hoopvol op een ommekeer van 2H 2020.

Analyse van Chris Connery suggereert dat de 3D-printmarkt tijdens de crisis heeft geprofiteerd van een grotere bekendheid van het publiek, wat de verwachtingen van een stijgende vraag in de tijd ondersteunt.

"Hoewel het enige tijd kan duren voordat stijgingen zich voordoen, verwachten vooruitstrevende bedrijven een U-vormig herstel van printerzendingen en wedden ze al op een toekomstige vraagstijging", voegde hij eraan toe. "Investeringen in nieuwe bedrijven en nieuwe technologieën - zoals het private equity-geld dat wordt opgehaald door het opkomende metaalbedrijf VELO3D - geven sterke aanwijzingen dat de vooruitzichten voor post-pandemische groei op lange termijn optimistisch zijn."

Terug naar nieuws overzicht