Apple, Amazon, Facebook en Google moeten vragen van Amerikaans Congres beantwoorden
29-07-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Apple, Amazon, Facebook en Google moeten vragen van Amerikaans Congres beantwoorden

De directies van Apple, Amazon, Facebook en Google moeten vragen rond hun business en concurrentie van parlementsleden in het Amerikaanse Congres gaan beantwoorden.

De Justitiecommissie van het Amerikaans congres zal woensdag 29 juli vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd vragen stellen rond de marktmacht van deze grote tech giganten. De vier topmanagers nemen deel via een videoconferentie.

Amazon baas Jeff Bezos moet vragen beantwoorden rond het gebruik van gegevens van andere retailers die op zijn platform verkopen. Bezos ligt verder niet echt goed bij Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, omdat hij eigenaar is van de Washington Post dat liberaal en kritisch naar president Trump is.

Facebook-baas Mark Zuckerberg zal mogelijk vragen krijgen over zijn marktdominantie sinds de overnames zoals Instagram en WhatsApp. Google ceo Sundar Pichai krijgt vragen over de macht van zijn zoekmachine.

Apple CEO Tim Cook zal naar verluidt vragen krijgen over de voorwaarden voor app developers voor iPhone apps. Aanbieders zoals Spotify beklagen zich dat ze 15 tot 30 procent van de opbrengst aan Apple moeten afstaan.

Het onderzoek wordt gevoerd in het kader van monopolisering en oneerlijke concurrentie van de bedrijven, en richt zich op de enorme omvang van de ondernemingen in kwestie. Zij worden ervan verdacht hun machtspositie in de sector en in de media te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen. De juridische 'antitrust' subcommissie van het Huis vraagt zich ook af of deze eventuele oneerlijke concurrentie consumenten schade berokkent. De hoorzitting die onze tijd 18.00 uur begint, wordt mogelijk via videoverbindingen gehouden in verband met de coronamaatregelen in de VS. De voorzitter van de subcommissie, David Cicilline, is bekend als een fel criticus van het monopolie van de techreuzen. Hij noemde recent nog praktijken van Apple regelrechte "snelwegroof".

Terug naar nieuws overzicht