Canalys: cloud infrastructuur services markt blijft doorgroeien

01-08-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Canalys: cloud infrastructuur services markt blijft doorgroeien

De wereldwijde markt voor cloud infrastructuur diensten in het tweede kwartaal van 2020 bleef groeien, aangezien de uitgaven met 31% stegen tot 34,6 miljard dollar. Over het geheel genomen waren de totale uitgaven meer dan 3,5 miljard dollar hoger dan in het voorgaande kwartaal en meer dan 8 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2019 volgens gegevens van Canalys.

Dit vertegenwoordigt de grootste driemaandelijkse uitbreiding in termen van Amerikaanse dollars, aangezien het verbruik van cloudgebaseerde services voor online samenwerking en tools voor extern werken, e-commerce, leren op afstand en het streamen van inhoud nieuwe records bereikte tijdens de vergrendeling. Maar de groeipercentages bleven beperkt als gevolg van een vertraging in grote projecten, omdat de economische vooruitzichten verzwakten en bestaande IT-middelen langer meegingen. Amazon Web Services (AWS) was in het tweee kwartaal van 2020 de toonaangevende cloudserviceprovider, goed voor 31% van de totale uitgaven. Microsoft Azure bereikte voor het eerst een marktaandeel van 20% na een sterk einde van het boekjaar. Google Cloud bleef de derde grootste cloudserviceprovider met 6%, na het overschrijden van de grens van 2 miljard dollar, gevolgd door Alibaba Cloud met 5%.

Werkplekken

Bedrijfscontinuïteit is vanaf begin dit jaar voor veel organisaties een topprioriteit geworden. Gezien de impact van de COVID-19-pandemie was de behoefte aan robuuste plannen om de operaties ongeacht de situatie voort te zetten, nog nooit zo cruciaal geweest. "Cloudgebaseerde services waren cruciaal voor het mogelijk maken van continuïteitsplannen voor noodsituaties die zijn ontworpen om virtuele operaties te behouden tijdens vergrendeling", zegt Canalys Chief Analyst, Matthew Ball. “Deze zullen ook van cruciaal belang blijken te zijn in de volgende fase van de reactie op COVID-19, aangezien economieën geleidelijk weer opengaan. Naast het ondersteunen van voortdurend werken op afstand en leren op afstand, zullen cloudgebaseerde diensten de implementatie van nieuwe digitale workflows zoals online boekings- en bestelsystemen en andere contactloze serviceactiviteiten ondersteunen. Het zal ook deel uitmaken van oplossingen om werkplekken COVID-veilig te maken door de bezettingsgraad en voetstappen te bewaken, evenals contactopsporing om grote kantoren en onderwijsfaciliteiten met vertrouwen te heropenen. De vraag naar cloudgebaseerde services blijft sterk, aangezien organisaties hun initiatieven voor digitale transformatie de komende 12 maanden versnellen om te profiteren van nieuwe opkomende kansen.”

Workloads

Organisaties zullen profiteren van de verschillende sterke punten en mogelijkheden van elke cloud service provider, omdat ze meer van hun bestaande workloads naar de public cloud migreren en nieuwe cloud-native applicaties ontwikkelen. Maar dit zal geen snel proces zijn. In plaats daarvan zal het een meerfase en meerjarig proces zijn. "Differentiatie tussen de toonaangevende leveranciers zal van cruciaal belang zijn naarmate de concurrentie om de uitgaven van klanten aan digitale transformatieprojecten toeneemt", aldus Canalys Research Analyst, Blake Murray. “Beveiliging, code-ontwikkeling en migratietools, ondersteuning voor multi-cloud- en hybride-IT-implementaties, evenals het mogelijk maken van meer voorspelbare kosten zullen belangrijke aandachtsgebieden zijn, aangezien organisaties zo snel mogelijk willen bewegen, verstoringen willen minimaliseren en met een budget moeten werken. De vier beste cloudserviceproviders hebben het innovatietempo de afgelopen zes maanden gehandhaafd en zullen verdere mogelijkheden zoeken om nieuwe klanten binnen te halen. Maar de concurrentie van andere cloud service providers zal toenemen.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud