Public Cloud IaaS en PaaS diensten zijn sterk in trek

01-08-2020 | door: Witold Kepinski

Public Cloud IaaS en PaaS diensten zijn sterk in trek

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de uitgaven voor het tweede kwartaal van cloud infrastructuur services de mijlpaal van 30 miljard dollar hebben overschreden, een stijging van 7,5 miljard dollar ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Dit zet de trend van steeds grotere stijgingen in clouduitgaven voort.

De uitgaven voor het tweede kwartaal van 2019 stegen met 6,5 miljard dollar ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018, die op hun beurt met 5,5 miljard dollar stegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. Het marktaandeel van Amazon bleef op zijn al lang bestaande cijfer van ongeveer 33%, terwijl Microsoft voor het derde opeenvolgende kwartaal 18% bedroeg en het aandeel van Google een duwtje in de rug kreeg en steeg tot 9%.

In totaal vertegenwoordigen Chinese cloudproviders nu meer dan 12% van de wereldwijde markt, geleid door Alibaba, Tencent en Baidu. De top acht cloudproviders vertegenwoordigen nu 77% van de wereldwijde markt. Ze worden gevolgd door een lange staart van kleine providers of grote bedrijven met een kleine positie in de cloudmarkt.

Nu de meeste grote cloudproviders hun winstgegevens voor het tweede kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de kwartaalomzet uit cloud infrastructuur services (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloud services) bijna 30,5 miljard dollar bedroeg, met een achterblijvende omzet van twaalf maanden tot 111 miljard dollar.

Public IaaS- en PaaS-diensten vertegenwoordigen het grootste deel van de markt en die groeiden in het tweede kwartaal met 34%. De dominantie van de top vijf providers is nog sterker in public cloud, waar ze bijna 80% van de markt beheersen. Geografisch blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

“Wat de marktcijfers voor de cloud betreft, is het bijna alsof er wereldwijd geen pandemie van COVID-19 woedt. Naarmate bedrijven zich moeilijk aanpassen aan nieuwe normen, worden de voordelen van public cloud groter”, aldus John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Het procentuele groeipercentage daalt, zoals het moet wanneer een markt enorme schaal bereikt, maar de incrementele groei in absolute dollar blijft echt indrukwekkend. De markt blijft op koers om in 2020 met ruim 30% te groeien.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud