Amazon krijgt toestemming voor lancering satellieten voor internetdienst

Jeff Bezos, CEO van Amazon

03-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Amazon krijgt toestemming voor lancering satellieten voor internetdienst

Amazon krijgt toestemming van de Amerikaanse overheid om ruim 3.000 satellieten te lanceren. De satellieten worden in een lage baan rond de aarde gebracht en zijn bedoeld om overal ter wereld snel internet te kunnen faciliteren.

Het plan is onderdeel van 'project Kuiper', dat in eerste instantie is bedoeld om in de Verenigde Staten overal snel internet beschikbaar te maken. In een later stadium wordt het project uitgebreid naar de rest van de wereld. Om dit mogelijk te maken worden in totaal 3.236 satellieten gelanceerd, die in een groep van vijf rond de aarde gaan draaien. Dit doen zij op een hoogte van 580 tot 630 kilometer. Zodra de eerste 578 satellieten online zijn gaat de internetdienst van start.

Amazon is niet de enige met dergelijke plannen. Het bekendste alternatief is SpaceLink van SpaceX, waarvoor 12.000 kleine satellieten worden gelanceerd. Ook in Europa wordt echter gewerkt aan dergelijke plannen. Zo neemt de Britse overheid samen met het Indiase Bharti satellietbedrijf Oneweb over, dat vergelijkbare plannen heeft.

Terug naar nieuws overzicht