Trump wil verbod op TikTok indien app niet snel wordt verkocht

04-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Trump wil verbod op TikTok indien app niet snel wordt verkocht

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt TikTok te verbieden indien de app niet op 15 september is overgenomen door een Amerikaanse organisatie. Microsoft liet eerder al weten in gesprek te zijn met het Chinese ByteDance over een dergelijke overname. Ook een andere Amerikaanse organisatie mag van Trump echter TikTok kopen. Wel wil Trump dat een deel van het aankoopbedrag naar de Amerikaanse schatkist vloeit.

Dit maakte de Amerikaanse president bekend tijdens een persconferentie. TikTok moet volgens Trump worden verkocht aan een 'veilig' Amerikaans bedrijf. Trump noemt TikTok door zijn grote populariteit een grote waarde. Op de site kunnen gebruikers korte filmpjes plaatsen. De app is onder meer populair onder tieners. De Amerikaanse overheid vreest echter dat ByteDance via TikTok informatie over Amerikaanse burgers verzamelt en deze doorspeelt naar de Chinese overheid. ByteDance ontkent dit. Eerder verbood het Amerikaanse leger het gebruik van TikTok al. Ook in India is TikTok verboden.

Opvallend is dat Trump wil dat een 'substantieel deel' van het aankoopbedrag naar de Amerikaanse schatkist vloeit. Charlotte Jee, een journalist van MIT Technology Review, spreekt tegenover BBC's Today over 'mafia-achtig gedrag'. "Ik zeg het niet graag, maar dit is bijna mafia-achtig gedrag - dreigen met een verbod wat de prijs drukt om vervolgens te zeggen 'oh, wij zouden een deal van de deal moeten krijgen als bedankje voor wat wij hier gedaan hebben'", aldus Jee. Ook wijst Jee erop dat de Amerikaanse overheid onlangs nog kritiek uitte op de omvang van techbedrijven, terwijl een overname van TikTok zo'n techbedrijf juist nog groter zou maken. 

Terug naar nieuws overzicht
Security