Nieuwe vacatures boven niveau van voor corona-uitbraak

05-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nieuwe vacatures boven niveau van voor corona-uitbraak

Het aantal vacatures ligt met -29 procent nog steeds onder de vacaturetrend van vorig jaar. De daling is het gevolg van de corona-uitbraak en de maatregelen om het virus in te dammen. De arbeidsmarkt lijkt echter op weg naar herstel. Voor vrijwel alle beroepsgroepen zijn meer vacatures beschikbaar.

Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van vacaturesite Indeed. “Het herstel op de vacaturemarkt zet verder door”, aldus Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. Ook nieuwe vacatures, vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, maken een positieve ontwikkeling door. Die vacaturetrend ligt zelfs 7 procent boven de trend van vorig jaar. “Een goed signaal voor de komende periode. Waar we normaal gesproken vacatures in de zomerperiode iets zien afnemen, zijn werkgevers nu juist weer werknemers aan het werven nadat ze noodgedwongen afgeremd werden.”

Een voorbeeld is softwareontwikkelaars, waarvoor begin juni nog 28,9% minder vacatures beschikbaar waren dan een jaar eerder. Dit percentage liep begin juli nog op tot 31,1%, maar is inmiddels gekrompen tot -25,8%. Als we kijken naar moeilijk opvulbare banen staan verschillende IT-gerelateerde functies hoog op de lijst. Zo staat in de top 10 functies die het langst blijven openstaan BI-consultant op nummer 2, SAP-consultant op nummer 3 en software consultant op nummer 5.

20200803_Moeilijk in te vullen banen 2.png

Nederland ten opzichte van andere landen

Naast Nederland laten vrijwel alle landen positieve ontwikkelingen in de vacaturetrends zien. “In elk land verschillen de genomen maatregelen rond het coronavirus en de huidige stand van zaken. Toch zien we overal positieve ontwikkelingen als het gaat om de vacaturetrends. Dit wijst erop dat werkgevers anticiperen op de situatie en weer voorzichtig mensen aantrekken.”

vacaturetrends-indeed-augustus2020-klein.png 

Terug naar nieuws overzicht
Software