TikTok gaat Europese data in Ierland opslaan

06-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

TikTok gaat Europese data in Ierland opslaan

TikTok wil een datacenter in Ierland bouwen voor de opslag van data van Europese gebruikers. Het datacenter moet over maximaal twee jaar operationeel zijn.

Dit zegt TikTok tegen de BBC. De bouw van het datacenter gaat naar ruim 400 miljoen euro kosten. Het datacenter wordt de thuishaven van data van Europese gebruikers van TikTok. Deze gegevens staan momenteel opgeslagen in Verenigde Staten, met een back-up in Singapore.

Onder vuur

De aankondiging komt in een tijd dat TikTok onder meer in de Verenigde Staten onder vuur ligt. De Amerikaanse president Donald Trump ziet TikTok als een gevaar voor de privacy van Amerikanen. Zo vrezen de Amerikaanse autoriteiten dat het Chinese moederbedrijf ByteDance de Chinese overheid toegang geeft tot deze data.

TikTok ontkent dit. Van TikTok is ook een Chinese variant beschikbaar genaamd Douyin. Gegevens van deze app worden in China opgeslagen. TikTok benadrukt dat deze data gescheiden wordt opgeslagen van data van Europese en Amerikaanse gebruikers. De Chinese autoriteiten hebben volgens het bedrijf geen toegang tot de data van TikTok.

Langetermijninzet op Europa

De bouw van het Europese datacenter staat volgens het bedrijf echter los van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Het datacenter zou al langer op de planning staat. "Het staat symbool voor onze langetermijninzet op Europa en ik denk dat dit een belangrijke mededeling is voor onze gebruikers en creators op dit moment", zegt Theo Bertram, directeur publiek beleid voor Europa bij TikTok, tegen de BBC.

Terug naar nieuws overzicht