VS: Chinese mobiele apps mogen niet in appwinkels voor iOS en Android staan

06-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VS: Chinese mobiele apps mogen niet in appwinkels voor iOS en Android staan

De Amerikaanse overheid wil dat Apple's App Store en Google's Play Store mobiele apps van Chinese bedrijven gaan weren. De maatregel is aangekondigd door Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Pompeo stelt dat apps van Chinese partijen een bedreiging vormen voor de privacy van gebruikers, virussen verspreiden, propaganda publiceren en desinformatie de wereld in helpen.

Het plan onderdeel van het Clean Network-initiatief, waarmee de VS Chinese bedrijven wil weren uit de Amerikaanse techindustrie. Dit initiatief bevat een reeks punten, die vooralsnog overigens geen wetten zijn. Wel roept Pompeo bondgenoten en andere landen op de regels over te nemen.

Het Clean Network-initiatief bestaat uit vijf peilers:

  • Clean Carrier: bedoeld om te voorkomen dat Chinese carriers verbonden zijn met Amerikaanse telecomnetwerken.
  • Clean Store: het verwijderen van 'onbetrouwbare' applicaties uit Amerikaanse mobiele appwinkels.
  • Clean Apps: Chinese smarthonefabrikanten mogen 'vertrouwde apps' niet aanbieden in hun App Store. Als voorbeeld wordt Huawei genoemd, dat via zijn Huawei App Gallery ook Amerikaanse apps aanbiedt. De VS willen dat Amerikaanse bedrijven hun apps uit dergelijke alternatieve appwinkels van Chinese bedrijven verwijderen.
  • Clean Cloud: Informatie van Amerikaanse burgers mag niet wordne opgeslagen in cloudsystemen die toegankelijk zijn voor buitenlandse partijen via bedrijven als Alibaba, Baidu en Tencent.
  • Clean Cable: bedoeld om te voorkomen dat China via onderzeese datakabels Amerikaans dataverkeer kan afluisteren.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security