Wouter Hoeffnagel - 07 augustus 2020

Sterk momentum op notebook markt zet door in Q2

Het sterke momentum op de markt voor notebooks aan het einde van Q1 2020 zet ook in Q2 door. Dit blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau CONTEXT.

De vraag naar notebooks blijft snel groeien in West-Europa met 55% in Q2 2020 in verhouding met dezelfde periode een jaar eerder. De stijging in Q2 wordt gedreven door orders uit Q1 die in het tweede kwartaal zijn voldoen. Dit was mogelijk door verbeterde productvoorraden. Daarnaast zijn nieuwe orders binnengekomen doordat de vraag naar apparatuur voor thuiswerken en -leren groot blijft.

Meer vraag vanuit zakelijk segment

Zowel in het consumenten als zakelijke segment is de vraag naar notebooks groot. In het zakelijke segment nam de vraag met 70,4% toe in vergelijking met Q2 2019, terwijl de vraag vanuit consumenten met 38% steeg.

De vraag naar desktops is in dezelfde periode juist met 27,8% gekrompen. Vanuit het zakelijke segment is 31,6% minder vraag en vanuit consumenten 17,5%. OEM's in West-Europa zagen de vraag naar desktops sterk afnemen, waarbij distributeurs hun zorgen uiten over de oplopende voorraden. CONTEXT concludeert dat de COVID-19 pandemie de verschuiving naar mobiele apparaten heeft versneld. Wel merkt het onderzoeksbureau hierbij op dat Q2 2020 en Q2 2019 moeilijk te vergelijken zijn, aangezien de vraag vanuit het zakelijke segment toen toenam door Windows 10-migraties.

context-notebooks-q2-2020.png

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!