Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt smart cities

10-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt smart cities

De Autoriteit Persoonsgegevens deelt de eerste resultaten van een onderzoek naar smart cities. Op basis van de resultaten deelt de toezichthouder verschillende tips die gemeenten helpen de privacyrisico's van smart cities te beperken.

Het gaat om een onderzoek naar verwerkingen van persoonsgegevens in de openbare ruimte met behulp van sensoren en andere technologieën. In het onderzoek brengt de toezichthouder in kaart hoe gemeenten omgaan met de privacy van inwoners en bezoekers. Verschillende gemeenten met diverse grootte leverden informatie aan voor het onderzoek. Het onderzoek is in het najaar van 2019 van start gegaan.

De Autoriteit Persoonsgegevens zet enkele tips voor gemeenten op een rijtje:

  • Let op de kwaliteit van uw DPIA. Geef duidelijk aan welke gegevens in de praktijk worden verwerkt, bijvoorbeeld met sensoren en camera's.
  • Hou de DPIA actueel en bekijkt periodiek of verwerkingen nog hetzelfde zijn. Bij wijzigingen moet de DPIA wellicht opnieuw worden bekeken.
  • Hou rekening met een doorlooptijd van 14 weken voor een eventuele voorafgaande raadpleging door de Autoriteit Persoonsgegevens. Begin daarom op tijd met het in kaart brengen van de risico's.
  • Betrek burgers bij de ontwikkeling van smart city-toepassingen en vraag hen vooraf aan de start van een project om hun mening.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht