Reuters: Microsoft heeft jaar nodig voor loskoppelen TikTok van ByteDance

10-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Reuters: Microsoft heeft jaar nodig voor loskoppelen TikTok van ByteDance

Een overname van TikTok door bijvoorbeeld Microsoft kan een uitdaging worden. De achterliggende infrastructuur van TikTok en zijn Chinese broertje Douyin zijn dusdanig met elkaar verbonden dat het loskoppelen zeker een jaar in beslag gaat nemen.

Dit meldt Reuters op basis van anonieme bronnen. TikTok ligt in de Verenigde Staten (VS) onder vuur; de Amerikaanse overheid vreest dat de Chinese overheid via het Chinese moederbedrijf van TikTok ByteDance gegevens van Amerikanen in handen te krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump wil daarom dat TikTok wordt verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Indien dit niet op 15 september is gerealiseerd, wordt TikTok in de VS verboden.

Gedeelde servercode

Een belangrijke eis hierbij is dat TikTok volledig wordt afgescheiden van ByteDance, en daarmee dus ook van Douyin. Dat blijkt in de praktijk echter een uitdaging, melden bronnen van Reuters. Hoewel de code van TikTok en Douyin al langer gescheiden is, delen beide apps op de achtergrond wel servercode. Deze zorgt onder meer voor dataopslag, algoritmes voor het modereren en aanbevelen van content, en het beheer van gebruikersprofielen.

De bronnen schatten dat Microsoft zeker een jaar nodig heeft om TikTok volledig los te koppelen van ByteDance. Die tijd lijkt er echter niet te zien; een decreet getekend door de Amerikaanse president verbiedt TikTok op 15 september indien de app dan nog niet is overgenomen door een Amerikaanse organisatie.

Terug naar nieuws overzicht