Monitoring van serverprestaties draait niet alleen om rekenkracht en intern geheugen

20-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Monitoring van serverprestaties draait niet alleen om rekenkracht en intern geheugen

IT-applicaties zijn van vitaal belang voor de hedendaagse digitale economie en het succes van de business. Deze applicaties moeten dan ook goed beschikbaar zijn en optimaal presteren. Applicatieprestaties kunnen echter door uiteenlopende oorzaken verslechteren. Zo kunnen er op codeniveau problemen ontstaan, de database langzaam worden of de bandbreedte van het netwerk ontoereikend zijn. IT-applicaties draaien op servers. Indien deze servers niet juist zijn gedimensioneerd of niet optimaal presteren kunnen de prestaties van applicaties eveneens achteruitgaan. Het monitoren van de prestaties van alle servers in uw datacenter is dan ook van vitaal belang.

Historisch zijn belangrijke factoren die de prestaties van servers beïnvloeden onder meer de rekenkracht en het interne geheugen van de server. Indien het CPU-gebruik van een server hoog is (richting de 100%) of veel intern geheugen in gebruik is (en er weinig vrij geheugen beschikbaar is) verslechteren de prestaties van applicaties. IT-beheerders moeten kunnen vaststellen wat de belangrijke processen op een server zijn die rekenkracht en intern geheugen gebruiken. Dit stelt hen in staat problemen met het gebruik hiervan snel te diagnostiseren en verhelpen.

Hoewel het monitoren van het gebruik van rekenkracht en intern geheugen absoluut belangrijk zijn, hebben besturingssystemen voor servers zich ontwikkeld. Het is belangrijk ook verschillende andere prestatie-indicatoren over het besturingssysteem van de servers die kunnen wijzen op prestatie-bottlenecks te monitoren. Dit blog zet naast CPU- en geheugengebruik tien belangrijke prestatie-indicatoren op een rijtje die gemonitord moeten worden om de prestaties van servers in kaart te brengen.

Lees verder

Terug naar nieuws overzicht