Wouter Hoeffnagel - 14 augustus 2020

Nederlandse massaclaim tegen Salesforce en Oracle wegens privacyschending

The Privacy Collective dient een officiële massaclaim in tegen Salesforce en Oracle. De Nederlandse stichting stelt dat de bedrijven de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders misbruiken. Salesforce noemt de aantijgingen ongegrond, terwijl Oracle spreekt over een 'niet-gefundeerde' en misleidende claim.

Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de stichting, spreekt tegenover het FD over de eerste collectieve schadeclaim voor privacyschendingen op basis van nieuwe regelgeving die hiervoor begin dit jaar zijn ingevoerd. Deze Nederlandse wetgeving biedt de ruimte een rechtszaak te starten zonder eerst leden te hoeven werven om deze procedure te financieren. Dit verlaagt de drempel voor massaclaims.

Bewuste keuze voor Oracle en Salesforce

Thijm geeft aan dat de stichting bewust kiest voor Oracle en Salesforce, aangezien partijen als Facebook en Google al onder vuur liggen van zowel autoriteiten als particulieren. "Maar ook deze grote, beursgenoteerde tech-concerns zijn heel actief in de datahandel", zegt Alberdingk Thijm tegen de financiële krant.

De claim is specifiek gericht op het verzamelen, bundelen, verrijken en verkopen van digitale profielen van Nederlandse internetgebruikers, zonder dat zij hiervoor expliciet toestemming geven. Dit gebeurt volgens The Privacy Collective onder meer door data van klanten te combineren en verrijken, gebruikers te volgen via cookies en data te verzamelen via apps van derden. De claim wordt gesteund door Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor digitale burgerrechten.

'Ongegrond'

In een reactie meldt Salesforce op de hoogte te zijn van de claim. "We zijn het niet eens met de aantijgingen en van plan aan te tonen dat ze ongegrond zijn", zegt Salesforce Nederland-baas Michiel van Vlimmeren in een reactie tegen het FD. Oracle meldt beperkt data te verzamelen in de EU en geen directe rol te spelen bij veilingen van digitale advertenties. De claim is volgens Oracle 'niet-gefundeerd' en misleidend.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!