Meer vraag naar inktank printers
16-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meer vraag naar inktank printers

De vraag naar inktank printers is in het tweede kwartaal van 2020 gestegen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau CONTEXT. De markt profiteert onder meer van tekorten op de inktjet markt en maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie.

"De stijging reflecteert de voortzettende groei van een technologie die relatief nieuw is in Europa", zegt Antonio Talia, hoofd business analytics bij CONTEXT. "Op de markt gezet als een slimme investering die langetermijnbesparingen oplevert zijn inktank printers aantrekkelijk voor gebruikers die hun woning willen voorzien van duurzame hardware. Maatregelen die verband houden met de pandemie zorgen voor omstandigheden die gunstig zijn voor de omarming van deze apparaten. Een tekort aan traditionele consumentenprinters zorgt voor prijsstijgingen, terwijl ook tekorten aan inktcartridges de omarming van inktank modellen stimuleerde", zegt Talia.

Op koers voor 4,9% groei in 2020

De markt ligt op groei om dit jaar 4,9% te groeien ten opzichte van 2019. Zo waren inktank printers in West-Europa in de eerste helft van 2020 goed voor 6,6% van alle verkochte inkjet printers en 15,7% van de omzet uit inkjet. De verkoop van inktank printers via distributiekanalen steeg met 59,8%. Met name in het tweede kwartaal is de vraag fors gestegen. Waar de markt in januari nog een krimp van 11,1% noteerde, is dit in juni omgevormd tot een groei van 89,6%.

In Duitsland is de vraag in het eerste kwartaal nog 30,3% lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal is de vraag juist 110,7% hoger. Ook andere landen laten dergelijke verschillen zien. Zo groeide de Britse markt in Q1 nog met 19,4%, wat in Q2 opliep tot 142,5%. De Italiaanse markt noteerde in Q1 een groei van 69,5% en in Q1 149,3%. De Franse markt kromp in Q1 nog met 14,9% en noteerde in Q1 een groei van 70,3%.

Duitsland is grootste afzetmarkt

Duitsland is momenteel de grootste afzetmarkt voor inktank printers; 25,2% van alle verkochte units in de West-Europese waren in Q2 bestemd voor de Duitse markt. Italië volgt met 19,3% en Spanje met 11,2%.

Als we inzoomen op merken is Epson absolute marktleider. Het bedrijf heeft in de eerste helft van 2020 een marktaandeel van 79,2% in handen. 24,1% van de verkochte inktjet printers van Epson waren inktank modellen, die goed waren voor 41% van de omzet in deze categorie. Ook andere grote vendoren zijn actief in de markt. Zo heeft HP een marktaandeel van 8,8% in handen en Canon 5,9%.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware