Dreigingen rondom COVID-19-crisis bepalen cybersecuritylandschap in Q2 2020
14-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Dreigingen rondom COVID-19-crisis bepalen cybersecuritylandschap in Q2 2020

De bedreigingen in verband met de COVID-19-crisis bepalen in het tweede kwartaal van 2020 het cybersecuritylandschap. "Onze telemetrie toonde een voortdurende toestroom van COVID-19 lokmiddelen in web- en e-mailaanvallen, evenals een toename van aanvallen gericht op Remote Desktop Protocol. De aanhoudende pogingen om RDP-verbindingen tot stand te brengen zijn sinds het begin van dit jaar meer dan verdubbeld", aldus Roman Ková?, Chief Research Officer van ESET.

Dit is van de dreigingen die zichtbaar wordt in het Threat Report over Q2. Dit rapport geeft een overzicht van de belangrijkste bevindingen als ook de prestaties van de ESET-onderzoekers. Zo analyseerden ze bijvoorbeeld een ransomware-operatie gericht op Android-gebruikers in Canada onder de dekmantel van een COVID-19 traceringsapp. “We hebben deze operatie zo snel mogelijk stopgezet en de slachtoffers voorzien van een decryptor,” zegt Roman Ková?.

ESET-onderzoekers ontdekten onder meer Operation In(ter)ception, een operatie die gericht was op voorname lucht- en ruimtevaartbedrijven. Ook onthulden zij de modus operandi van de ongrijpbare InvisiMole groep. daarnaast ontleedden zij Ramsay, een cyberspionage toolkit die zich richtte op air gapped netwerken.

Onderzoeken

Een aantal exclusieve onderzoeken die in het Q2 2020 Threat Report worden gepresenteerd hebben betrekking op kwaadwillige Google Chrome-extensies gericht op hardware-portemonnees voor cryptocurrencies, een hernieuwde gerichte aanval op een universiteit in Hongkong door de Winnti Group, als ook verdere gerichte aanvallen op spraakmakende militaire en defensiebedrijven in Brazilië, Tsjechië, Qatar, Turkije en Oekraïne door de aanvallers achter Operatie In(ter)ception.

Naast deze bevindingen biedt het ESET Q2 2020 Threat Report ook een overzicht van ESETs bijdragen aan de MITRE ATT&CK-kennisbank, evenals uitnodigingen voor komende ESET-conferentiegesprekken en -workshops. Tot slot biedt deze editie van het ESET Threat Report voor het eerst een aanvulling met daarin lokale trends en statistieken omtrent het Nederlandse dreigingslandschap.

Het volledige Threat Report is hieronder te downloaden.

Q2-2020_Threat-Report_+ NL_final.pdf

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security