Facebook kritisch op App Store-toeslag van Apple
17-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook kritisch op App Store-toeslag van Apple

Facebook wil een nieuwe functie voor het vragen van betalingen voor digitale evenementen gratis aanbieden aan het mkb, zonder hiervoor een toeslag te rekenen. Het bedrijf wil zo mkb'ers die zijn getroffen door de COVID-19 crisis steunen. Apple blijft echter 30% toeslag rekenen op betalingen die via de iOS-app van Facebook lopen, iets waarover Facebook felle kritiek uit.

Het Amerikaanse social media-bedrijf meldt een nieuwe functie uit te rollen waarmee gebruikers een online evenement kunnen creëren, hiervoor een toegangsprijs kunnen instellen, het event kunnen promoten, betalingen kunnen innen en het evenement vervolgens kunnen hosten. Het bedrijf speelt hiermee in op de groeiende vraag naar online evenementen door maatregelen omtrent social distancing.

Tijdelijk zonder toeslag

Om mkb'ers te helpen in de COVID-19 crisis wil Facebook deze dienst tijdelijk beschikbaar maken zonder een toeslag te rekenen op inkomsten die ondernemers genereren. "We hebben Apple gevraagd zijn App Store toeslag van 30% te verlagen of ons toe te staan Facebook Pay aan te bieden zodat wij alle kosten voor rekening kunnen nemen voor bedrijven die het moeilijk hebben door COVDI-19. Helaas zijn beide verzoeken afgeschreven en krijgen mkb'ers slechts 70% van hun verdiende omzet betaald", schrijft Fidji Simo, Vice President en Head of Facebook App.

Via de Android-app wordt geen toeslag gerekend op de inkomsten die via de app worden gegenereerd. Facebook maakt op Android gebruik van Facebook Pay en schrapt deze kosten.

Terug naar nieuws overzicht