Cosun Beet Company ontwikkelt adviessystemen voor bietenteelt met low-code van Mendix
19-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Cosun Beet Company ontwikkelt adviessystemen voor bietenteelt met low-code van Mendix

Het Bieten Advies Systeem (BAS) van Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) helpt 9.000 coöperatieve telers landbouwopbrengsten uit bietenvelden te optimaliseren. Om elke individuele teler te voorzien van actuele, perceelspecifieke informatie over de grond en advies op maat, combineert BAS informatie uit de database van Cosun Beet Company met data van de telers, openbare bronnen, sensorinformatie en waarnemingen vanuit de buitendienst. Hierdoor wordt niet alleen de opbrengst en kwaliteit van de teelt hoger, maar wordt ook het milieu minder belast. BAS is ontwikkeld met behulp van het low-code platform van Mendix.

Cosun Beet Company heeft de ambitie om 's werelds groenste, meest innovatieve en succesvolle bietenverwerker te zijn. Om dit te bereiken, streeft het bedrijf naar het stimuleren van integraal gewasbeheer, het minimaliseren van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het genereren van een zo hoog mogelijke opbrengst per hectare. Dit zorgt ervoor dat schaarse, natuurlijke hulpbronnen efficiënt en duurzaam worden gebruikt om voedsel, energie en biochemicaliën te produceren.

Slimme notificaties voor telers

BAS is een oplossing die telers onder meer notificaties stuurt over de te ondernemen acties en voorziet van andere nuttige data. Zo krijgen telers via de applicatie informatie over de beste zaad variëteiten, bewaarmethoden, vruchtwisseling, meststoffen, specifieke plagen- en ziekterisico's, tips om bladschimmel te voorkomen en andere middelen voor gewasbescherming. Naarmate er meer gegevens worden verzameld, wordt de kwaliteit van het advies van het platform steeds hoger.

Cosun Beet Company heeft BAS ontwikkeld in samenwerking met Conclusion, SAP en Mendix. Het voordeel van het werken met het low-code platform van Mendix is dat het IT-teams in staat stelt te experimenteren en aan iteratieve oplossingen te werken. “Live gaan met deze applicaties is relatief eenvoudig en aanpassingen kunnen snel worden doorgevoerd”, zegt Wim Hummel, ICT-manager bij Cosun Beet Company.

Monitor Bladluizen

Een voorbeeld hiervan is één van de componenten van BAS, de zogenaamde ‘Monitor Bladluizen’. Hummel: “Er zaten slechts tien dagen tussen het eerste gesprek en de livegang van de applicatie. Dat is ongekend snel voor een innovatie in de agrarische sector. Nadat we de Monitor Bladluizen online beschikbaar hadden gemaakt, werden we benaderd door een concurrent uit Zweden die erg onder de indruk was."

Door het verzamelen en analyseren van geo-specifieke informatie en dit beschikbaar te maken voor de individuele teler, loopt BAS voorop op het gebied van 'smart farming'. Om dit niveau van big data-complexiteit te bieden, brengt BAS drie soorten databronnen samen in een SAP HANA-database. Een individuele teler geeft via Unitip informatie aan Cosun Beet Company over de percelen landbouwgrond (polygonen) die gebruikt gaan worden voor de teelt van suikerbieten. Dit wordt gecombineerd met open historische data over bodemkenmerken en eerder verbouwde gewassen op het land. Aan de hand van deze analyse ontvangen telers aanwijzingen welk bietenzaad het best gebruikt kan worden op specifieke percelen.

Voorspellingen op basis van sensordata

Tijdens het groeiseizoen van februari tot oktober meten 450 sensoren verspreid over bietenvelden de temperatuur en de luchtvochtigheid onder de bladeren. Met een model wordt het risico op bladschimmels voorspeld. Tenslotte voegen medewerkers uit het veld informatie toe die zij waarnemen zoals luizen of andere ziektes, die via BAS bij de telers terechtkomt. Cosun Beet Company test momenteel met een vierde databron: satellietbeelden die de groei en oogst van de suikerbiet volgen.

“Het koppelen van deze databronnen is ongekend in de agrarische sector. Ook het beschikbaar stellen van informatie op perceelniveau en zo advies geven aan de individuele teler is nog niet eerder op deze gedetailleerde manier aangepakt”, zegt Hummel. “Eerder publiceerden we een kweekhandleiding met algemene informatie over teelt, ontkieming, voeding en ziektebestrijding. Het was aan de teler om deze informatie te lezen en te beslissen of het van toepassing was op zijn percelen. Nu verzamelt en analyseert BAS de gegevens en biedt deze eenvoudig aan op verschillende apparaten, afgestemd op de individuele behoeften van de teler."

Dennis Muller, customer success manager bij Mendix: “Het is Cosun Beet Company gelukt om een zeer gebruiksvriendelijke applicatie te ontwikkelen die verschillende databronnen combineert en de data omzet in een advies op maat voor telers. We zijn trots dat het Mendix-platform de solide basis vormt voor BAS, maar ook voldoende ruimte biedt voor experimenten en het mogelijk maakt andere onderdelen toe te voegen.”

Terug naar nieuws overzicht
Software