Gartner: Ruim twintig procent krimp op smartphonemarkt in Q2

26-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: Ruim twintig procent krimp op smartphonemarkt in Q2

De vraag naar smartphones is in het tweede kwartaal van 2020 met 20,4% gedaald. De daling is voor toe te schrijven aan de COVID-19 pandemie.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. Van de vijf grootste smartphonefabrikanten laat Samsung de grootste daling zien, terwijl de pandemie relatief weinig impact heeft op de cijfers van Apple. Huawei zag zijn verkopen eveneens teruglopen in verhouding met Q2 2019. In verhouding met het eerste kwartaal van 2020 noteert het bedrijf echter een groei van 27,4%. Het bedrijf is hiermee samen met Samsung marktleider.

Krimp op bijna alle markten

In bijna alle markten wereldwijd is de vraag naar smartphones teruggelopen. Dit komt onder meer doordat in veel markten tot ver in het tweede kwartaal beperkingen golden door de COVID-19 pandemie. China is hierbij een uitzondering. "De verbeterde situatie in China zorgde voor een herstellende vraag ten opzichte van een kwartaal eerder", aldus Anshul Gupte, senior research director bij Gartner. "Reisbeperkingen, winkelsluitingen en minder bestedingen aan niet-essentiële producten gedurende de pandemie zorgt dit jaar voor het tweede kwartaal op rij van daling in de smartphoneverkopen."

Ondanks de toegenomen vraag zijn de smartphoneverkopen in China in Q2 met 7% gedaald tot bijna 94 miljoen exemplaren. India noteert met 46% de grootste krimp onder de vijf grootste afzetmarkten.

Samsung hard getroffen

Samsung verkocht bijna 55 miljoen smartphones in Q2, wat 27,1% minder is dan een jaar eerder. "De COVID-19 pandemie blijft de prestaties van Samsung in het tweede kwartaal van 2020 negatief beïnvloeden", aldus Gupta. "De vraag naar zijn topmodel S Series smartphones deed weinig om zijn wereldwijde verkoopcijfers van smartphones te verbeteren."

gartner-smartphones-q2-2020.png

Huawei zag zijn verkopen met 6,8% dalen tot 54 miljoen stuks. "Huawei's prestaties in China hielpen het bedrijf slechtere kwartaalprestaties te voorkomen", licht Gupta toe. "Huawei breidde zijn leiding in China uit; in het tweede kwartaal van 2020 heet Huawei 42,6% van de Chinese smartphonemarkt in handen. Huawei heeft ingezet op een agressieve productintroductie en salespromotie in met name China, en profiteert van sterke ondersteuning van service providers voor zijn 5G-smartphones."

Apple presteert bovengemiddeld

Apple verkocht 38 miljoen iPhones in Q2, wat 0,4% minder is dan in Q2 2019. "De verkopen van Apple's iPhone zijn dit kwartaal beter dan de meeste smartphonefabrikanten en de verkoop groeide ten opzichte van een kwartaal eerder", licht Annette Zimmermann, research vice president bij Gartner, toe. "De verbeterde zakelijke markt in China hielp Apple groei in het land te realiseren. De introductie van de nieuwe iPhone SE stimuleerde gebruikers van oudere telefoons daarnaast hun smartphone te upgraden."

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility
Mobility