Witold Kepinski - 31 augustus 2020

Rabobank en partners investeren vijfhonderd miljoen euro in Campus Groningen

Rabobank Stad en Midden Groningen investeert samen met partners 500 miljoen euro in Campus Groningen. Voor de groei van innovaties en economische activiteiten is een investeringsstrategie vastgelegd in het Campus Community Fund (CCF). De investeringsstrategie van het CCF richt zich op de vijf regionale kernsectoren agri-food, energie, gezondheid, chemie en digitale economie. Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en Wiebe Draijer, voorzitter groepsdirectie Rabobank, zullen morgen het startschot geven voor dit fonds.

In zes jaar tijd is Campus Groningen uitgegroeid tot een van de grootste campussen in Nederland. Met meer dan 200 bedrijven en drie kennisinstellingen, is de Campus goed voor ruim 22.000 banen. De Campus wil de komende jaren flink groeien en het Campus Community Fund moet dit mede mogelijk maken.

Het fonds zal gaan fungeren als financierings- en investeringsinstrument, en verbindt en stimuleert ontwikkelingen op en rond de fysieke campus. De benodigde investeringen - van in totaal 500 miljoen tussen 2020 en 2025 - bevatten de volgende onderdelen:

250 miljoen euro voor investeringen in vastgoed en infrastructuur, zoals multifunctionele gebouwen, woon- en recreatie-oplossingen en openbare, gedeelde diensten.
75 miljoen euro voor investeringen in fysieke, multifunctionele faciliteiten en diensten, zoals deel-apparatuur, research faciliteiten en deelmobiliteit.
175 miljoen euro voor bedrijfsactiviteiten in de vorm van bijvoorbeeld werkkapitaal van bestaande bedrijven en voor bedrijven in de startup of scale-up fase, alsmede de publiek private samenwerkingen.

Brede samenwerking
Bij de ontwikkeling van het fonds hebben Rabobank Stad en Midden Groningen, NOM en Campus Groningen samenwerking gezocht met verschillende stakeholders in de regio, zoals de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, gemeente Groningen en provincie Groningen en campusbedrijven zoals Avebe, Mercachem Syncom en de LIFE Cooperative. “De verdere ontwikkeling van Campus Groningen is een samenspel. We kijken niet naar de losse elementen, we kijken naar het geheel. Daarin zit de kracht,” aldus Schuiling.

“De gekozen richting om te investeren in het gehele ecosysteem sluit naadloos aan bij de coöperatieve missie van Rabobank. Voor ons komen hier onze maatschappelijke en commerciële doelstellingen perfect samen,” zegt Draijer over de samenwerking binnen het Campus Community Fund.

Eerder lanceerde Rabobank een vergelijkbaar initiatief in de Brainport-regio.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!