Orange Business Services en De Beers ontwikkelen geofence-oplossing voor offshore-mijnbouw
02-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Orange Business Services en De Beers ontwikkelen geofence-oplossing voor offshore-mijnbouw

Orange Business Services en De Beers Marine South Africa, onderdeel van diamantbedrijf De Beers maken bekend samen een op maat gemaakte IoT-oplossing te hebben geïnstalleerd en getest voor geofencing. Geofencing wordt ingezet om de veiligheid van de bemanning, die in aanraking komt met zware machines bij de mijnbouw op zee, te waarborgen. De succesvolle pilot werd gedraaid aan boord van de MV Mafuta, momenteel ’s werelds grootste offshore diamantmijnbouwschip en eigendom van Debmarine Namibië. Het schip opereert tot 150 kilometer voor de kust van Namibië.

Het mijnen van diamanten brengt bemanning en zware machines dicht bij elkaar. De Beers handhaaft daarom hoge veiligheidsstandaarden voor al het personeel. De IoT-oplossing van Orange is ontwikkeld in het kader van het ‘zero harm’-beleid van De Beers. De pilot volgde op een verkennende workshop met het team Orange Business Services in Zuid-Afrika en is gericht op IoT-technologieën, zoals Bluetooth Low Energy-locators en draagbare sensoren, voor het opsporen van bemanningsleden. De techniek is geïntegreerd met antennes die aan boord zijn en Orange-software.

Geofence

Tijdens de pilot heeft Orange Business Services de Mafuta’s AutoCAD documenten geïmporteerd en aan boord van het schip een onderzoek uitgevoerd om de locaties van de antennes in kaart te brengen. Dit om een vooraf bepaald gebied te geofencen. Tien bemanningsleden werden uitgerust met polssensoren. Als één van de bemanningsleden het geofencede gebied van het schip doorbrak, werd de scheepsbrug meteen gealarmeerd.

De Beers Group Technology SA, een R&D orgaan van De Beers Group, is nu bezig met het verkennen van extra applicaties. Bijvoorbeeld een functie voor het signaleren van storingen en die rechtstreeks aan de machines kunnen worden gekoppeld via een SCADA-besturingssysteem (Supervisory Control and Data Aquisition) en PLC’s (Programmable Logic Controllers). Dit maakt het mogelijk om, in het geval van een defect, de geofence makkelijk te kunnen afsluiten.

IoT-oplossing

"Debmarine Namibië heeft met het ‘zero harm’-beleid een zeer duidelijk doel voor ogen in alle operaties”, zegt Gerhardus Theron, Vessel Manager op de MV Mafuta. “We kijken voortdurend naar manieren om de veiligheid van onze werknemers te verbeteren, in het bijzonder rond de zware machines die nodig zijn voor de diamantwinning. Het eerste gesprek en de gezamenlijke workshop met het team van Orange Business Services was erg productief. Het werd snel duidelijk dat de IoT-oplossing voor het waarborgen van de veiligheid van het personeel aan boord potentie had. We zijn daarna snel overgegaan naar een testfase, wat dit bevestigde. Vervolgens hebben we deze innovatieve aanpak kunnen implementeren in onze bestaande veiligheidsprocessen en -procedures.”

“De slimme IoT-oplossing, ontwikkeld met De Beers, is een goed voorbeeld van innovatie en co-creatie”, zegt Keith Matthews, Country Manager Zuid-Afrika, Orange Business Services. “De geofencing pilot is al succesvol gebleken in een van de meest uitdagende en zware industriële omgevingen - een op zee drijvende diamantmijn, met langdurige blootstelling aan sterke trillingen en corrosief zeewater. In de volgende ontwikkelingsfase ligt de focus op het verfijnen van de interface en gegevensverzameling. Vervolgens wordt een triggerfunctie getest om machines te deactiveren in geval van een storing in de geofence.”

Terug naar nieuws overzicht