Wouter Hoeffnagel - 02 september 2020

VS herhaalt waarschuwing voor dreigend verbod op TikTok

De Amerikaanse president Donald Trump herhaalt zijn waarschuwing aan het adres van TikTok. Indien de Amerikaanse activiteiten van TikTok 15 september niet zijn verkocht, wordt de app in de Verenigde Staten (VS) verboden.

De waarschuwing van Trump volgt kort op het uitbreiden van exportwetgeving door China. Deze exportwetgeving bestaat al langer voor andere Chinese producten. De lijst is nu uitgebreid met 'gepersonaliseerde informatiediensten die gebruikmaken van data-analyse'. Ook TikTok valt hier dankzij zijn algoritmes onder. Indien ByteDance TikTok wil exporteren, heeft het bedrijf hiervoor een overheidsvergunning nodig. Dit betekent in de praktijk dat de overname moet worden goedgekeurd door de Chinese overheid. De Amerikaanse president lijkt echter niet van plan zich door de vernieuwde Chinese exportwetgeving te laten beïnvloeden. Trump herhaalt zijn eerdere waarschuwing dat TikTok vanaf 15 september is verboden indien de Amerikaanse activiteiten van TikTok op die datum niet is verkocht.

TikTok voert naar verluid met onder meer Microsoft en Walmart overnamegesprekken over zijn Amerikaanse activiteiten. Ook Oracle zou een bod hebben uitgebracht. Ook de Amerikaanse concurrent Triller meldt in gesprek te zijn, al wordt dit door TikTok ontkent.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!