Meerderheid in Tweede Kamer steunt wet voor corona-app

02-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meerderheid in Tweede Kamer steunt wet voor corona-app

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de wet die een juridische basis schept voor de app CoronaMelder. Wel werden tijdens een Kamerdebat kritische vragen gesteld aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Dit meldt de NOS. CoronaMelder is een app die met behulp van Bluetooth-signalen registreert bij welke andere gebruikers een gebruiker in de buurt komt. Blijkt later deze persoon later besmet te zijn met het COVID-19 virus? Dan kan via de app gericht worden gewaarschuwd. De app vormt hiermee een aanvulling op contact- en brononderzoek door GGD's. CoronaMelder wordt op dit moment getest.

Waarborgen

In het wetsvoorstel is onder meer vastgelegd dat het gebruik van de app vrijwillig is. Dit betekent onder meer dat bijvoorbeeld horecagelegenheden gasten die de app niet gebruiken niet mogen weigeren. Ook mogen mensen niet onder druk worden gezet om mee te doen met de app.

Kritische vragen tijdens het Kamerdebat gingen onder meer over wat mensen moeten doen indien zij via de app een melding krijgen bij een besmet persoon in de buurt te zijn geweest, maar zelf geen klachten hebben. De minister meldt dat het algemene beleid hierbij van kracht blijft en mensen zich alleen moeten laten testen indien zij klachten hebben. Wel merkt minister De Jonge hierbij op dat het beleid nog kan worden aangepast bij de landelijke lancering van de app.

Meerderheid

De NOS meldt dat behalve de regeringspartijen in iedere geval PvdA en SGP voor de wet lijkt te stemmen. Hiermee kan minister De Jonge rekenen op een meerderheid voor zijn wetsvoorstel, al is nog onduidelijk hoe groot deze meerderheid is. PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en Van Haga zijn tegen de wet. Zo wil de PVV meer onderzoek naar de effectiviteit van CoronaMelder, terwijl Forum voor Democratie onder meer technische- en privacy-gerelateerde bezwaren ziet.

Terug naar nieuws overzicht