TMC ontwikkelt machine voor herbruikbare mondkapjes uit gerecycled plastic in Uganda

07-09-2020 | door: Redactie

TMC ontwikkelt machine voor herbruikbare mondkapjes uit gerecycled plastic in Uganda

TMC, een hightech consultancy organisatie uit Eindhoven, heeft in samenwerking met Eco Brixs een machine ontwikkeld waarmee in Uganda verzameld plastic gerecycled wordt om herbruikbare en betaalbare mondmaskers van te maken. Dit project draagt bij aan drie belangrijke punten: het bestrijden van Covid-19, bijdragen aan milieudoelstellingen en het verbeteren van de socio-economische situatie in Uganda. Onlangs is de SBIR-subsidie (Small Business Innovation Research) van het RVO aan het project verleend. Het doel is om de productie voor het einde van het jaar te starten.

Om dit te realiseren worden geavanceerde technologieën gecombineerd met de beschikbare middelen en technologie in Uganda. De systemen worden zodanig aangepast dat ze plastic afval kunnen verwerken in plaats van dure grondstoffen en processen die momenteel in het Afrikaanse land gebruikt worden.

De mondmaskers zijn voorzien van een filter en kunnen met water en zeep gereinigd worden. Naar verwachting kunnen er per maand 7.680 mondmaskers geproduceerd worden, wat neerkomt op 322.560 wegwerpvarianten. “Door de pandemie zijn veel mensen in Uganda hun baan verloren. Met dit project bestrijden we naast het coronavirus ook de werkloosheid, want er worden zo’n 2.500 nieuwe banen mee geschapen. We zijn trots om te zien wat je met technologie allemaal kunt bereiken!” aldus Antonio Garcia Rubio, projectmanager bij TMC.

Er zijn al meerdere aanvragen voor mondmaskers binnengekomen vanuit lokale ziekenhuizen en overheden. De focus voor de machine ligt de komende periode dan ook op mondmaskers. In de toekomst zou de machine ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, zoals het produceren van filters voor waterzuiveringssystemen.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

mvo, Zorg