Wouter Hoeffnagel - 09 september 2020

Europese Commissie start openbare consultatie voor overheidsfinanciering breedbandnetwerken

De Europese Commissie start een openbare consultatie naar de Europese regels rondom overheidsfinanciering voor de uitrol van breedbandnetwerken. Met de consultatie brengt de commissie in kaart of deze wetgeving - die uit 2013 stamt - nog geschikt is en of aanpassingen nodig zijn in reactie op technologische- en marktontwikkelingen. Belanghebbenden kunnen tot 5 januari 2021 reageren.

"Europa's digitale transformatie is afhankelijk van hoge kwaliteit netwerken. Zij zijn cruciaal voor het verbinden van de regio's binnen de Europese Unie en dragen bij aan een meer competitieve en duurzamere sociale markteconomie. De publieke consultatie helpt de commissie te beoordelen of de bestaande regels omtrent overheidsfinanciering voor de uitrol van breedbandnetwerken nog geschikt zijn en berekend zijn op de uitdagingen van Europa's digitale toekomst", zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, in een toelichting.

Voorwaarden

De wetgeving stelt EU-lidstaten in staat de uitrol van breedbandnetwerken onder bepaalde voorwaarden te steunen. Het gaat met name om investeringen in gebieden waar marktwerking het laat afweten, bijvoorbeeld in buitengebieden. Ook moeten investeringen significante verbeteringen van de markt met zich meebrengen als het gaat om de beschikbaarheid, capaciteit, snelheid en competitiviteit van dienstverlening. Tegelijkertijd is de wetgeving ook erop gericht private investeringen te beschermen door zeker te stellen dat publieke interventies niet mogelijk zijn in gebieden waar private operators in hebben geïnvesteerd of hiervoor haalbare plannen hebben.

De Europese Commissie meldt dat EU-lidstaten in de periode 2014 tot en met 2019 ongeveer 30 miljard dollar aan financiering hebben verstrekt voor de uitrol van breedbandnetwerken. 86% van de Europese huishoudens beschikt over toegang tot breedbandinternet met een capaciteit van tenminste 30 megabits per seconde. 30% beschikt over gigabit connectiviteit.

Meer informatie over de publieke consultatie is hier beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!