Ministerie van VWS riep maaltijdbezorgers op tot gebruik CoronaMelder

09-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ministerie van VWS riep maaltijdbezorgers op tot gebruik CoronaMelder

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Nederlandse vereniging van maaltijdbezorgers (NLVVM) opgeroepen bezorgers te vragen de app CoronaMelder te installeren. Dit terwijl minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de Tweede Kamer juist had verzekerd dat werkgevers een dergelijk verzoek niet mogen doen.

"Ik zou jullie willen vragen… om jullie bezorgers ook te vragen de app te downloaden, zodat zij onbewuste besmetting voorkomen”, citeert het NRC uit een e-mail van het ministerie aan de NLVVM. De mail is verstuurd door de 'manager partnerships coronavirus app', die uitlegt dat het haar taak is organisaties bij de introductie van de CoronaMelder te betrekken.

'Verzoek had niet gemogen'

Een woordvoerder van het minsterie erkent in een reactie dat een dergelijk verzoek aan maaltijdbezorgers niet gedaan had mogen worden. "Dat het gebruik van de app vrijwillig is, hadden we in de e-mail moeten vermelden. We zullen dit alsnog onder de aandacht brengen. Ook kijken we hoe dit is verwoord in e-mails aan andere organisaties met een groot bereik. Denk aan ziekenhuizen, scholen, sportbonden, brancheverenigingen en het openbaar vervoer”, aldus de woordvoerder.

De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt in een reactie dat nooit dwang mag worden uitgeoefend om de app te gebruiken. Zo kan angst om hun baan te verliezen het volgens een woordvoerder voor mensen lastig maken een dergelijk verzoek van hun werkgever te weigeren.

Terug naar nieuws overzicht