Canalys: Met name in China grote vraag naar 5G-smartphones

10-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Canalys: Met name in China grote vraag naar 5G-smartphones

280 miljoen 5G-smartphones worden dit jaar verscheept. De vraag naar smartphones in het algemeen loopt tegelijkertijd met 10,7% terug ten opzichte van 2019. De markt kan in 2021 echter een herstel van 9,9% verwachten, waarbij het aantal verscheepte smartphones oploopt tot 1,3 miljard stuks.

Dit voorspelt marktonderzoekers Canalys. "Wereldwijde verzendingen van smartphones herstellen in veel markten sneller dan de economie en de consumentenbestedingen in de retail", zegt Ben Stanton, senior analist bij Canalys. "Smartphonevendoren zetten in op nieuwe productlanceringen, online marketing en sales tijdens de periode na de lockdowns, wat sterke interesse bij consumenten opwekt voor de nieuwste gadgets. Het geleidelijk heropenen van fysieke winkels, verbeteren van de logistiek en productie leveren de noodzakelijke opleving op voor veel markten om tot een stabielere tweede helft van 2020 te komen. Met de feestdagen voor de boeg zal 5G ongetwijfeld in de spotlight worden gezet."

canalys-5g-smartphones-september-2020.png

Grote vraag vanuit China

Een belangrijke bijdrage aan de grote vraag naar 5G-smartphones is China. "Nadat Realme in september zijn V3 lanceerde, de eerste 5G-smartphone in China voor minder dan 150 dollar, is 5G officieel een feature voor instapmodellen smartphones geworden", aldus Shengtao Jin, analist bij Canalys. "Deze mijlpaal wordt drie maanden eerder dan verwacht bereikt en heeft een significant effect in andere regio's waar Chinese vendoren uitbreiden, zoals Zuidoost-Azië, EMEA en zelfs Latijns-Amerika."

"De schaalgrootte van de Chinese markt stelt vendoren in staat betaalbare 5G-smartphones in andere landen te lanceren, zelfs als 5G-infrastructuur in die markten nog niet volledig gereed is. Naar verwachting is in 2021 bijna 60% van de verscheepte 5G-smartphones goedkoper dan 400 dollar, terwijl de marktpenetratie van 5G in China in de komende twaalf maanden de 83% bereikt."

Gebruikers wachten op iPhone met 5G

Europa is de op twee na grootste regio wat betreft 5G-penetratie in 2020 en 2021. Zowel China als Noord-Amerika gaan de regio voor. "Redelijk agressief geprijsde 5G-apparaten zijn al beschikbaar in Europa, zoals de Motorola G 5G Plus en de Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Met veel Apple-gerichte markten zoals het Verenigd Koninkrijk is er echter een grote groep gebruikers bereid te wachten op een iPhone met 5G. Een andere bron van zorgen voor mobiele operators in Europa is de aanhoudende onzekerheid omtrent Huawei, nu het ernaar uitziet dat beperkingen in diens leveranciersketen potentiële volumes beperken. Lang werd verwacht dat Huawei een grote rol zou spelen in de omarming van 5G-smartphones. Andere merken zoals Xiaomi, Oppo en TCL positioneren zichzelf al om in eventuele gaten te springen", zegt Stanton.

De gemiddelde verkoopprijs van 5G-modellen in Europa daalt naar verwachting de komende tijd eveneens. Door het grote marktaandeel van Apple en Samsung gaat deze daling echter wel langzamer dan in China. Naar verwachting bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van 5G-smartphones in Europa in 2021 765 dollar en in 2024 447 dollar.

canalys-5g-smartphones-verzending-2020-2021.png  

Terug naar nieuws overzicht
Mobility