Verkoop consumenten en single-function printers stijgt tijdens corona pandemie

14-09-2020 | door: Redactie

Verkoop consumenten en single-function printers stijgt tijdens corona pandemie

Volgens de laatste gegevens die zijn gepubliceerd door CONTEXT, een Brits IT-marktonderzoeksbureau, zagen de grootste distributeurs van West-Europa de printerverkoop aan het einde van het eerste kwartaal van 2020 een hoge vlucht nemen en vervolgens in het tweede kwartaal dalen. De plotselinge stijging - om te voldoen aan de vraag die werd gecreëerd door wijdverbreide lockdowns - leidde tot een indrukwekkende stijging van de verkoop van inkjet SFP's (single-function printers). Distributeurs verkochten ook meer consumentenprinters dan in dezelfde periode vorig jaar.

Hoewel inkjet-SFP's de grootste verbetering zagen op jaarbasis, steeg de verkoop van inkjet-MFP's (multifunctionele printers) in maart ook, net als die van laser-MFP's, zij het op een bescheidener schaal. Laser-SFP's volgden een andere koers, waarbij de verkoop daalde en onder die van 2019 bleef.

De plotselinge stijging en daling van de verkoop van inkjet-SFP's staat in contrast met de consistent vlakke prestaties van deze apparaten in de eerste helft van vorig jaar: de verkoop steeg in maart met + 45,6%, maar distributeurs verkochten in mei 2020 meer dan tienduizend minder eenheden dan in mei 2019. Dit suggereert dat de toegenomen vraag een aanbodtekort veroorzaakte. De verkoop van inkjet-MFP's, altijd de meest populaire printers, steeg ook in maart. Het is mogelijk dat de toegenomen vraag naar inkjet-SFP's werd ingegeven door distributeurs en leveranciers die begin juli het einde van hun voorraad inkjet-MFP's bereikten.

De prijs kan ook een factor zijn geweest, aangezien de gemiddelde verkoopprijs (ASP) van inkjet-SFP's daalde tussen januari en april, en vervolgens in mei en juni steeg, om vervolgens in juli weer te dalen, waardoor de verkoop weer op een niveau kwam dat overeenkomt met + 9,4% jaar-op. jaar toename. De omzetstijging van deze producten in maart viel midden in deze ASP-daling, terwijl de daaropvolgende omzetdaling samenviel met het herstel van hogere prijzen.

Zakelijke en consumentenproducten droegen in gelijke mate bij aan de verkooppiek van inkjet SFP in maart. In West-Europa daalde de totale verkoop aan bedrijfsmodellen echter met -11,1% in het eerste kwartaal en met -20,1% in het tweede. Ondertussen stegen de consumentgerichte printers met + 14,6% in het eerste kwartaal, maar slechts + 4,9% in het tweede kwartaal als gevolg van de verzwakking van de markt toen de lente zomer werd. De meeste verkochte inkjetprinters zijn MFP's, en de pandemie heeft de verkoop van zakelijke en consumenteninkjet-MFP's op heel verschillende manieren beïnvloed. De groei in de verkoop van consumentenmodellen bereikte een hoogtepunt van + 36,3% op jaarbasis, waarbij inkttankapparaten het bijzonder goed deden. Ondertussen daalde de verkoop van vergelijkbare zakelijke printers, verre van gestimuleerd, maar gestaag, waarbij de daling op jaarbasis toenam van -5,7% in februari tot -32,9% in mei, -19,2% in juni en -43,6% in juli.

"Gezien de pandemie is het niet verwonderlijk dat consumentenmodellen goed hebben gepresteerd en dat de algemene markt uitdagend was", aldus Antonio Talia, hoofd Business Analysts bij CONTEXT. "De ontwikkelingen in de komende maanden zullen de sectorspecifieke groei blijven bepalen en bepalen hoe lang de consumentenboom aanhoudt en of het bedrijfsleven zich goed herstelt."

Terug naar nieuws overzicht