Gartner belicht toppers in Cloud Infrastructure en Platform Services

13-09-2020 | door: Witold Kepinski

Gartner belicht toppers in Cloud Infrastructure en Platform Services

Gartner heeft zijn meest recente Magic Quadrant for Cloud Infrastructure and Platform Services gepubliceerd waarin slechts zeven spelers onder de loep zijn genomen. Volgens Gartner zijn de drie leiders: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud. Daarna volgen nichespelers Alibaba Cloud, Oracle Cloud, IBM Cloud en Tencent. Gartner heeft geen uitdagers of visionairs geïdentificeerd.

Cloud-acceptatie blijft volgens Gartner toenemen naarmate flexibele ontwikkeling, snelle implementatie en onbeperkte schaal de nieuwe norm worden voor klanten van alle industrieën, groottes en regio's. In de eerste leveranciersevaluatie van Gartner die zowel cloud infrastructuur als platformservices zoals IaaS en PaaS omvat, wordt AWS beoordeeld als een leider met de hoogste score op beide meetassen: Ability to Execute en Completeness of Vision.

AWS

Gartner stelt dat de AWS cloud een zeer sterke performer is. Gartner verwacht dat AWS in de toekomst meer grip wil krijgen in de waardeketen van cloud diensten die het aan klanten levert. Gartner vindt wel dat AWS lekker kan groeien door gebruik te maken van open source software (oss) zonder dat het een hele grote bijdrager is. Verder worden prijsverlagingen niet altijd universeel toegepast op alle services, zoals data storage diensten.

Microsoft Azure

Microsoft is sterk in alle use-cases in het bijzonder rond uitgebreide cloud en edge diensten voor klanten die Microsoft toepassingen al veel gebruiken. Ook wordt de open source strategie geroemd zoals Codespaces, een cloud-gehoste applicatie ontwikkelomgeving. Wel mag de capaciteit wat beter, aldus Gartner.

Google Cloud

Google Cloud is ook sterk alleen nog niet in de edge. Garner vindt de open source strategie wel goed zoals met Kubernetes en TensorFlow. De beschikbaarheid kan ook beter.

Alibaba, Oracle, Tencent en IBM

Alibaba is verder vooral marktleider in China maar moet internationaal nog zien te groeien. Cloud maakt slechts 8 procent van de inkomsten van Alibaba Group en zaken moeten winstgevender worden.

Oracle wordt geprezen om zijn zorgvuldig ontworpen, hyperscale cloud architectuur zie geschikt is voor klanten met een Oracle E-Business Suite (EBS). Een partnerschap met Microsoft betekent dat klanten tekortkomingen in de cloud producten van Oracle kunnen overbruggen via Microsoft Azure services.

Tencent is inmiddels groter dan IBM en Oracle, maar is vooral sterk in China en Rusland. IBM is ideaal voor hybride toepassingen met Red Hat technologie, zoals voor PaaS.

Download het Gartner MQ rapport gratis via de website van AWS.

CIPS_MQ_transparent.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud