Data storage markt daalt maar AFA, HCI en Backup appliances geven hoop

Data storage markt daalt maar AFA, HCI en Backup appliances geven hoop

Data storage markt daalt maar AFA, HCI en Backup appliances geven hoop

Data storage markt daalt maar AFA, HCI en Backup appliances geven hoop

Data storage markt daalt maar AFA, HCI en Backup appliances geven hoop

14-09-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Data storage markt daalt maar AFA, HCI en Backup appliances geven hoop

Volgens de EMEA Quarterly Disk Storage Systems Tracker van International Data Corporation (IDC) daalde de marktwaarde van de EMEA-markt voor externe opslagsystemen in 2020Q2 met 8,5% op jaarbasis in dollars en 6,6% in euro's. Van de storage toppers wist alleen IBM als enige te groeien samen met een paar niche spelers. Dell Technologies, HPE, NetApp en Hitachi zagen een daling in de verkoop.

Opnieuw waren er in het kwartaal duidelijke verschillen tussen de subregio's, met West-Europa (WE) een daling van 12,4% op jaarbasis en Centraal Europa, Midden Oosten en Afrika (CEMA) een stijging van 2,7% (beide in dollars).
Het all-flash-array (AFA) segment behield zijn gestage groeipad met 9% jaar-op-jaar, waardoor zijn aandeel op de marktwaarde voor externe opslag op 43,6% kwam, een stijging van 36,6% in dezelfde periode. kwart een jaar geleden.
De toename ging ten koste van beide hybride flash-arrays (HFA's), een daling van meer dan 20% jaar-op-jaar en dekt 37,4% van de verkochte onzet, en HDD-only arrays, een daling met ongeveer 15% en vertegenwoordigt slechts 19% van de verkochte omzet.

"De EMEA-markt lijdt nog steeds onder de algemene daling van de omzet als gevolg van COVID-19, maar scoorde iets beter dan het voorgaande kwartaal", zegt Silvia Cosso, Associate Research Director Storage Systems, IDC West-Europa. "Geografische verschillen blijven bestaan, met CEMA nog steeds op positief terrein en West-Europa met een daling met dubbele cijfers. Ondanks de daling blijven er hete groeigebieden: All-Flash arrays (AFA) en Hyperconvergence (HCI) rapporteerden jaar-op-jaar groei, om aan te geven dat de wens om efficiëntere technologieën toe te passen een zakelijke prioriteit blijft. Er is een speciale opmerking voor Purpose-Built-Back Up Appliances (PBBA), die na vijf kwartalen weer een positieve groei laat zien."

West-Europa

De marktwaarde van de West-Europese externe opslag daalde opnieuw met 12,4% in dollars (-10,6% in euro). All-flash-arrays stegen tot 43,6% van de totale waarde, een stijging van 4% jaar-op-jaar en bleken daardoor aanzienlijk veerkrachtiger te zijn dan HFA- en alleen-HDD-arrays. De meeste van de grote landen hebben dalende waarden gemeld door de golf van uitgebreide lockdown-maatregelen, hoewel er een voorzichtig optimisme kan worden getrokken voor de West-Europese markt, waar de daling op jaarbasis nog steeds in de lage dubbele cijfers lag, maar lichtjes. beter dan het vorige kwartaal. "Het risico van een tweede besmettingsgolf die nieuwe lockdowns van verschillende omvang teweegbrengt en het stopzetten van steunregelingen van regeringen zou het herstel in de rest van het jaar echter verder in gevaar kunnen brengen", aldus Cosso.

Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika

Dankzij projecten wist de data storage markt in Centraal en Oost Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CEMA) zich positief te houden in 2020Q2, met een groei van 2,7% op jaarbasis of 488,1 miljoen dollar aan omzet. De lockdowns vanwege de corona pandemie en de economische neergang leidden tot wisselende prestaties van land tot land, afhankelijk van overheidsmaatregelen voor het bedrijfsleven en hun afhankelijkheid van internationale handel.

De groei van bijna 24% van all-flash-systemen compenseerde de daling in hybride en alleen HDD-arrays, waardoor het marktaandeel van het segment op hetzelfde niveau kwam als in West-Europa (WE). Verrassend genoeg was de MEA-subregio de eerste die de drempel van 50% overschreed. De trend was echter anders tussen WE en CEMA, waarbij traditionele opslagoplossingen de overhand hadden boven HCI en PBBA in de laatste tijdens het kwartaal.

"De toename van traditionele opslag zal naar verwachting slechts van korte duur zijn, terwijl investeringen in kostenoptimalisatie-oplossingen en verbruiksmodellen op afstand zullen doorgaan", zegt Marina Kostova, research manager Storage Systems, IDC CEMA. "De verwachtingen tot het einde van het jaar zijn voor een gematigde daling, gevolgd door groei van alleen bepaalde werkdruk, waar de MEA-regio aanzienlijk zal bijdragen aan de penetratie van AFA en HCI in EMEA."

Terug naar nieuws overzicht
Software