Nutanix klaar voor nieuw leiderschap

Dheeraj Pandey, Nutanix

16-09-2020 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Nutanix klaar voor nieuw leiderschap

Het kwam geheel onverwacht en bijna als een sidenote tijdens de keynote van .NEXT 2020, het online evenement van Nutanix-klanten en -ontwikkelaars. Medeoprichter en de grootste private aandeelhouder van Nutanix, Dheeraj Pandey heeft gezorgd voor de verkoop van een flink aandelenpakket aan institutionele belegger/investeerder Bain Capital (ter waarde van 750 miljoen dollar), en plaveit daarmee de weg om net als de Nutanix HCI IT-infrastructuur, volledig onzichtbaar te worden. Een gedeeltelijke kapitalisering van zijn inspanning.

Tijdens het gesprek met de pers gaf Dheeraj Pandey aan dat hij tot er nieuw management aangesteld is, verbonden blijft met zijn inmiddels helemaal op software en dienstverlening georiënteerd bedrijf. Daarna zal hij zich, zoals te verwachten is, richten op nieuwe start-ups en innovaties. Nutanix is nu 11 jaar jong en heeft onder leiding van Pandey een waarde gekregen van ruim 5 miljard dollar. Het terugtreden komt op het moment dat het bedrijf een volgende (tweede) fase ingaat. Het is nu een gevestigd bedrijf dat verder moet met zijn ontwikkeling, maar niet meer als start-up. Pandey denkt dat ander management geschikter is voor deze uitdagende klus.

India

Even voor de geschiedschrijving: Djeerah Pandey is een uit India afkomstige visionair die in 1997 met slechts 900 dollar zakgeld in Amerika aankwam. Hij was in 2009 een van de eerste innovators voor hyper converged infrastructuur (HCI), en startte op basis van deze visie in San Jose een gecombineerd hard- en softwarebedrijf. Al snel werd zijn bedrijf, dat de naam Nutanix droeg, de marktleider op het gebied van HCI. Inmiddels is het bedrijf miljarden waard en ligt de focus op hybride cloud software en serviceverlening. Hardware komt nu meestal van partners. Djeerah Pandey: “Dit is een land van kansen, speciaal in Silicon Valley, een gebied waar ook mislukken als normaal worden gezien. Dit is uniek voor de Verenigde Staten en Silicon Valley in het bijzonder. Falen wordt volledig geaccepteerd. Je leert van die fouten en je neemt de opgedane kennis mee naar een volgende fase. Pandey: In de afgelopen jaren gingen er uiteraard ook dingen fout in onze producten, dat is de kern van entrepreneur schap. We hebben ervan geleerd en ons product verder verbeterd: Leren met vallen en opstaan.” Silicon Valley ziet een charismatische leider een volgende fase in zijn leven kiezen. Nutanix gaat uiteraard verder op de succesvolle ingeslagen weg.

Nutanix nu ook volledig op Azure

De virtuele .Next-bijeenkomst was ook het moment waarop Nutanix wederom grote stappen in zijn productontwikkeling aankondigde. Eén grote troef was de aankondiging dat Nutanix HCI en Microsoft Azure nu helemaal op elkaar aansluiten. Een verdere verbreding van het multi-cloud aanbod. De grote voordelen van HCI op de Nutanix wijze worden gecombined met alle kracht en extra’s die Micosoft’s Azure te bieden heeft.
Daarmee gaat HCI een volgende fase in. Pandey noemde HCI in een keer ook hybride cloud infrastructuur, een gegeven dat HCI gebruik maakt van alle opties die horen bij een hybride cloud-concept.
De introductie maakte helder dat het partnership met Microsoft beide organisaties in staat stelt een hybride cloud oplossing aan te bieden met naadloze applicatie-, data- en licentie-mobiliteit, alsmede unified beheer van on-premises en Azure-omgevingen, met behulp van Nutanix Clusters for Azure. Met dit partnership tussen Microsoft en Nutanix laten Nutanix overduidelijk zien dan men gekozen heeft voor een ware unified hybride en multi-cloud-omgeving. Nutanix wordt een volwaardige cloud serviceprovider zonder zelf de cloud omgeving aan te bieden. De klant kan zelf bepalen welke cloud serviceprovider de voorkeur heeft. De introductie garandeert het gebruik van één softwarestack voor zowel publieke als private cloud-en zorgt voor een vereenvoudigd beheer, geoptimaliseerde operationele werkzaamheden en daardoor uiteindelijk kostenbesparingen

Wat levert de samenwerking nog meer op?

Samenwerken moet klanten voordelen bieden. Een belangrijke troef is de naadloze aankoop en ondersteuning: Microsoft en Nutanix werken samen om hun klanten een naadloze gebruikerservaringen te bieden. Zo kunnen Microsoft Azure-klanten hun bestaande Azure-credits gebruiken, als onderdeel van Microsoft Azure Consumption Commitment (MACC), om Nutanix-software te kopen; in ruil daarvoor kunnen Nutanix-klanten hun bestaande term-licentie porteren naar Nutanix Clusters for Azure of een on-demand budget krijgen voor Nutanix-software via de Azure-marktplaats. Dit maakt naadloze en soepele migratie en integratie mogelijk tussen zowel private en publieke Azure clouds. Daarnaast zullen Nutanix en Microsoft, om een echte end-to-end hybride ervaring te leveren aan hun gemeenschappelijke klanten, samenwerken bij de klantondersteuning.

Een andere troef is de integratie met Azure Arc: Nutanix en Microsoft zullen verder het beheer van servers, containers en data-services op Nutanix HCI, on-premises of in Azure mogelijk maken via de Azure Arc beheerslaag. Door deze integratie kunnen klanten belangrijke Azure-services, zoals Azure Arc-servers, Azure Arc-containers en Azure Arc-dataservices, uitbreiden naar hun Nutanix-omgeving, waardoor Azure cloud opties on-premises kunnen worden toegepast en Azure-security overal beschikbaar is.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Cloud