Overlijden patiënt onderzocht na ransomwareaanval op ziekenhuis

18-09-2020 | door: Redactie

Overlijden patiënt onderzocht na ransomwareaanval op ziekenhuis

Een ransomware-aanval op een ziekenhuis zorgde voor vertraging in de behandeling van aan patiënt die uiteindelijk overleed. De politie start een onderzoek.

Een vrouw die in levensgevaar naar het ziekenhuis van Düsseldorf in Duitsland werd gebracht, is overleden nadat ze moest worden verplaatst naar een verder afgelegen behandelingscentrum. Het ziekenhuis van Düsseldorf was op dat moment slachtoffer van een ransomware-aanval, waardoor het de patiënte niet kon behandelen.

Behandeling een uur vertraagd

Die verplaatsing, en het uur vertraging dat haar behandeling daardoor opliep, is mogelijk mee verantwoordelijk voor haar dood. Daarom is de Duitse politie een onderzoek gestart naar onbekenden die de aanval uitvoerden, op grond van nalatige doodslag. Het voorval gebeurde vorige week vrijdag, en wordt nu door Duitse media en Associated Press gemeld.

Het is niet duidelijk wie, of welke ransomware, achter de aanval op het ziekenhuis zit. De lokale justitie in Noordrijn-Westfalen spreekt over een aanval die dertig ziekenhuisservers versleutelde, en een bericht aan de Heinrich Heine Universiteit, waaraan het ziekenhuis is gelinkt, om de aanvallers te contacteren. De politie van Düsseldorf zou de aanvallers gemeld hebben dat ze een ziekenhuis hadden aangevallen, niet de universiteit. Daarna zouden ze een decryptiesleutel hebben doorgegeven. De aanvallers zijn momenteel niet meer bereikbaar.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security, Zorg
Security