Door AI- en zonne-energie aangedreven onderzoeksschip officieel gedoopt

20-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Door AI- en zonne-energie aangedreven onderzoeksschip officieel gedoopt

Het Mayflower Autonomous Ship (MAS) van non-profitorganisatie ProMare en IBM is officieel gedoopt tijdens een evenement ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de oorspronkelijke Mayflower-reis. ProMare richt zich op onderzoek naar oceanen. Het door kunstmatige intelligentie (AI) en zonne-energie aangedreven onderzoeksschip is gericht op dataverzameling.

Het MAS is een onderzoeksschip dat is ontworpen om oceanen te doorkruisen en vitale milieugegevens te verzamelen om wetenschappers te helpen inzicht te krijgen in kritieke kwesties zoals opwarming van de aarde, vervuiling door micro-plastic en het behoud van zeezoogdieren.

Interactief webportaal

IBM en PorMare lanceren ook een interactief webportaal waarmee MAS-volgers op de hoogte kunnen blijven van het schip terwijl het verschillende missies uitvoert. De portal is gebouwd door IBM's ontwerpafdeling IBM iX en is ontworpen om live updates te geven over de locatie van MAS, de omgevingsomstandigheden en gegevens van de verschillende onderzoeksprojecten.

Het portaal bevat een zevenarmige, verstekelde octopus-chatbot genaamd Artie, die beweert mee te liften op het schip. Artie wordt aangedreven door IBM Watson Assistant-technologie en is ontwikkeld. in samenwerking met de Europese start-up Chatbotbay. Artie is getraind om op een levendige en toegankelijke manier informatie te geven over MAS en zijn avonturen.

De komende zes maanden voert MAS proefvaarten uit op zee. Daarnaast worden verschillende onderzoeksmissies en reizen ondernemen. In het voorjaar van 2021 staat een poging om de Atlantische Oceaan over te steken op de planning. De transatlantische reis van MAS is gebaseerd op een vergelijkbare route en pioniersgeest als de Mayflower uit 1620 die dezelfde oversteek maakte 400 jaar geleden.

Terug naar nieuws overzicht