Wouter Hoeffnagel - 22 september 2020

Documenten: Europese Commissie werkt aan regelgeving voor crypto-assets

De Europese Commissie wil binnen vier jaar regelgeving introduceren voor crypto-assets. De omarming van digitale financiële middelen zoals stablecoins kunnen onder meer grensoverschrijdende betalingen vereenvoudigen.

Dit blijkt uit een tweetal ongepubliceerde documenten van de Europese Commissie die Silicon heeft ingezien. De Europese Commissie werkt aan een wetsvoorstel genaamd EU Regulation On Markets in Crypto-Assets (MiCA), waarmee bestaande financiële regelgeving wordt toegepast op cryptoassets. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving die eventuele onduidelijkheden weg te nemen.

Duidelijkheid scheppen

Een raamwerk voor het gebruik van distributed ledger technologie en crypto-assets in de financiële sector moet in 2024 beschikbaar zijn. Ook risico's verbonden aan het gebruik hiervan moeten in de regelgeving aan bod komen. Het juridische raamwerk is vooral bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen rondom het gebruik van dergelijke digitale financiële middelen.

Ook bevat het raamwerk definities voor verschillende categorieën crypto-assets. Denk hierbij aan 'e-money', dat vooral wordt gebruik voor elektronische betalingen. Een ander voorbeeld is asset-referenced tokens, een bredere categorie waarvoor aanvullende regelgeving wordt voorgesteld.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!