Facebook: Verwijderde Chinese accounts wilden verkiezingen VS en Filipijnen beïnvloeden

23-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook: Verwijderde Chinese accounts wilden verkiezingen VS en Filipijnen beïnvloeden

Facebook meldt voor het eerst Chinese accounts offline te hebben gehaald die gebruikt zouden worden om de presidentsverkiezingen in zowel de Verenigde Staten als de Filipijnen te beïnvloeden.

In totaal gaat het om 155 accounts, 11 Facebook-pagina's, 9 groepen en 6 Instagram-accounts. Zij overtraden allen de richtlijnen van Facebook om 'gecoördineerd niet-authentiek gedrag' in opdracht van een overheid of overheidsentiteit tegen te gaan.

Zuidoost-Azië

Een deel van de verwijderde accounts richtte zich op Zuidoost-Azië en berichtte onder meer over activiteiten in de Zuid-Chinese Zee, waaronder die van Amerikaanse marineschepen. Het netwerk publiceerde in het Chinees, Filipijns en Engels. Volgens Facebook onder meer om de Chinese belangen in de Zuid-Chinese Zee te verdedigen, steun uit te spreken voor de Filipijnse president Rodrigo Duterte en kritiek te leveren op het onafhankelijke Filipijnse nieuwsmedium Rapples.

Het netwerk was ook in de Verenigde Staten (VS) actief, al meldt Facebook dat het netwerk zich het minst lijkt te richten op de VS. Zo plaatste een aantal verwijderde accounts content om de Amerikaanse presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump te steunen of juist aan te vallen.

Gekoppeld aan China

Facebook meldt het netwerk op het spoor te zijn gekomen via een intern onderzoek naar verdacht gecoördineerd niet-authentiek gedrag in de regio. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat de accounts gekoppeld kunnen worden aan individuen die actief zijn in de Fujian provincie in China.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht