Meeste organisaties benutten waarde van data niet volledig
25-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meeste organisaties benutten waarde van data niet volledig

De meeste organisaties weten nog geen waarde te halen uit hun analytics. Bedrijven slagen er vooralsnog niet in om hun analytics te moderniseren en de waarde van de groeiende hoeveelheid data te kunnen benutten.

Dit blijkt uit onderzoek van TDWI en ThoughtSpot, leverancier van search- en AI-gedreven analytics. Voor het rapport ‘The Modern Analyst: Meeting Tomorrow’s Challenge’ werden data- en analytics-professionals in zes branches ondervraagd. Het onderzoek wijst uit dat om voordeel te halen uit analytics-projecten, de rol van analisten anders moet worden ingericht. Daarnaast moeten niet-technische collega’s uit de business zelf data kunnen begrijpen en inzichten kunnen opdoen om betere beslissingen te nemen. Hiermee kunnen analisten zich richten op meer strategische initiatieven en zichzelf verder ontwikkelen.

Analisten willen meer impact op organisatie

Organisaties halen te weinig waarde uit de analisten die zij in dienst hebben. Tegelijkertijd willen analisten meer impact hebben op de organisatie. Zij besteden nu teveel tijd aan het samenstellen van rapporten en dashboards in plaats van de inzichten uit deze rapporten te gebruiken voor strategische initiatieven. Tweederde (66%) van de respondenten geeft aan dat minder dan 80% van de rapporten die zij genereren waarde opleveren voor de organisatie. Met name analisten in Noord-Amerika zien dat analytics-projecten niet succesvol zijn. Maar liefst 70 procent zegt dat de analytics-activiteiten tot dusver geen meetbare waarde hebben opgeleverd. Dit tegen 56% en 44% van de respondenten uit respectievelijk EMEA en APAC.

Analisten willen zich ontwikkelen om hun activiteiten te kunnen opschalen naar business collega’s en strategisch waarde toe te kunnen voegen aan hun organisatie. Hiertoe moeten analytics breed beschikbaar zijn zodat niet technische gebruikers minder afhankelijk worden van analisten en traditionele rapportages.

Bijna de helft (44%) van de respondenten geeft aan dat het breed beschikbaar maken van analytics een prioriteit is om productiever, efficiënter en strategischer te worden in hun rol. Ook wil 41% meer kennisontwikkeling voor data- en analytics professionals. Meer dan een derde van de organisatie heeft bovendien behoefte aan tools en technologie om inzichten naar boven te halen, data-pipelines te bouwen en datapreparatie te automatiseren. Van oudsher besteden organisaties teveel tijd aan het verzamelen van data voor analytics terwijl maar een kwart van de tijd gaat naar het analyseren ervan. Nieuwe tools en technologie maken dit proces eenvoudiger.

Data-infrastructuur en datageletterdheid

Organisaties blijken niet in staat om te profiteren van moderne analytics en analisten. Data-infrastructuur (49%) en datageletterdheid (39%) zijn de belangrijkste uitdagingen voor organisaties. Helemaal nu zij analytics breed beschikbaar willen maken. Organisaties uit EMEA zien datageletterdheid vaker (47%) als een uitdaging dan bedrijven in Noord-Amerika (38%) en APAC (26%).

Bedrijven in de telecom-, internet- en technologiesector hebben deze obstakels succesvol overwonnen en geven vaker aan dat ze succesvol zijn met analytics. 63% van deze organisaties is al bezig om analisten te trainen in meer geavanceerde technologie. Overheidsorganisaties lopen achter in het toepassen van analytics-technologie. 50% gebruikt met name spreadsheets, rapportages en dashboards voor analytics.

'Analisten spelen een unieke rol'

"Als organisaties geavanceerde analyses en datagedreven besluitvorming toepassen, plukken ze hier ook de vruchten van, zoals omzetgroei, hogere klanttevredenheid en effectievere en efficiëntere bedrijfsvoering", aldus Dr. Fern Halper, Vice President & Senior Research Director bij TDWI Research. “Omdat organisaties in de huidige digitale economie onder druk staan, moeten ze hun analyses moderniseren om aan de huidige en toekomstige eisen te voldoen. Analisten spelen hierbij een unieke rol door strategische inzichten te verstrekken en als coaches en mentoren op te treden voor collega’s."

“Ondernemingen willen digitaal transformeren met nieuwe technologieën zoals cloud en AI. Om deze effectief te kunnen benutten, speelt de moderne analist een cruciale rol”, zegt Cindi Howson, Chief Data Strategy Officer bij ThoughtSpot. “Om inzichten beschikbaar te stellen voor iedereen in het bedrijf, moeten analisten stoppen met werken aan eenvoudige rapportages en evangelisten en datacoaches worden. Organisaties die voorop lopen zijn al begonnen met bijscholing, maar verandering is moeilijk. CDO's en BI-managers moeten ervoor zorgen dat analisten de tijd krijgen die ze nodig hebben om nieuwe vaardigheden te leren en hun carrière te ontwikkelen, het gebruik van analytics in hun organisatie uit te breiden en een strategische partner te worden die helpt bij de adoptie van nieuwe technologieën."

Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht