Gartner: COVID-19 pandemie wakkert vraag naar RPA-software aan

24-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: COVID-19 pandemie wakkert vraag naar RPA-software aan

De omzet uit robotic process automation (RPA) software stijgt met 19,5% tot 1,89 miljard dollar in 2021. Ondanks de economische tegenslag door de COVID-19 pandemie, maakt de RPA-markt tot 2024 naar verwachting een dubbelcijferige groei door.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "De belangrijkste drijver voor RPA-projecten is hun vermogen de proceskwaliteit, -snelheid en productiviteit te vergroten. Zij zijn allen van belang naarmate organisaties proberen kostenreducties door te voeren gedurende COVID-19", aldus Fabrizio Biscotti, research vice president bij Gartner. "Bedrijven kunnen snel voortgang boeken met digitale optimalisatie-initiatieven door te investeren in RPA-software. Deze trend zal niet snel verdwijnen."

11,9% meer omzet in 2020

Gartner voorspelt dat de omzet uit RPA-software in 2020 1,58 miljard dollar bedraagt, wat 11,9% meer is dan in 2019. De gemiddelde prijs van RPA-software daalt dit jaar naar verwachting met 10 tot 15%. In 2021 en 2022 worden prijsdalingen van 5 tot 10% verwacht.

gartner-rpa-software-2020.png

De pandemie en hierop volgende recessie zorgt voor meer interesse in RPA. Gartner voorspelt dat 90% van de grote bedrijven in 2022 een vorm van RPA hebben omarmd. "Gartner verwacht dat de vraag naar RPA groeit en service providers consistenter RPA-oplossingen naar klanten pushen met het oog op de impact van COVID-19", licht Cathy Tornbohm, distinguished research vice president bij Gartner. "De afgenomen afhankelijkheid op menselijke werknemers voor routinematige digitale processen is aantrekkelijker voor eindgebruikers. Niet alleen met het oog op kostenreducties, maar ook om hun business in de toekomst bestand te maken tegen gebeurtenissen zoals deze pandemie."

Bestaande investeringen uitbreiden

Gartner verwacht dat grote bedrijven tot 2024 hun bestaande RPA-portfolio's zullen verdrievoudigen. Een belangrijk deel van de investeringen in RPA zal afkomstig zijn van grote bedrijven die hun investeringen vergroten door bijvoorbeeld nieuwe capaciteit toe te voegen. "Naarmate bedrijven groeien moeten zij licenties toevoegen om RPA-software op meer servers te draaien en extra cores toevoegen om de belasting op te vangen", zegt Biscotti. "Deze trend is een natuurlijke reflectie van de toenemende druk op de 'everywhere'-infrastructuur van organisaties."

Het onderzoeksbureau voorspelt tot slot dat steeds meer gebruikers buiten de IT-afdeling gaan vragen om RPA-software. Gartner voorspelt dat in 2024 meer dan de helft van deze vraag afkomstig is van andere afdelingen.

Terug naar nieuws overzicht
Software