Raad van toezicht voor moderatie Facebook-content

25-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Raad van toezicht voor moderatie Facebook-content

Facebook stelt een raad van toezicht in die gaat oordelen over beslissingen om content van het platform te modereren. De raad wordt in oktober ingesteld, net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De nieuwe raad bestaat uit veertig mensen, waarvan inmiddels de eerste twintig zijn benoemd. Het gaat hierbij om onder meer advocaten, mensenrechtenactivisten en journalisten. Ook is een voormalig premier van Denemarken lid van de raad.

Beslissingen toetsen

Beslissingen over het verwijderen van content waarover gebruikers het niet eens kunnen in het vervolg worden gemeld bij de raad. Deze toetst de beslissing en kan deze zo nodig terugdraaien. Een woordvoerder zegt tegen AFP dat de technische systemen momenteel worden getest. Indien deze tests zoals gepland verlopen hoopt Facebook het systeem voor eind oktober uit te rollen.

De aankondiging volgt op groeiende zorgen over content op social media rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november. Facebook kreeg onder meer kritiek nadat het geen actie ondernam tegen berichten gepubliceerd door de Amerikaanse president Donald Trump over onder meer stemmen via de post. Twitter plaatst bij deze content een waarschuwing.

Terug naar nieuws overzicht