Techbedrijven bundelen krachten in coalitie in strijd tegen appwinkels

25-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Techbedrijven bundelen krachten in coalitie in strijd tegen appwinkels

Een reeks techbedrijven bundelen hun krachten in de strijd tegen het beleid van appwinkels. De focus ligt hierbij specifiek op Apple's App Store. Onder meer Epic Games en Spotify, maar ook Basecamp en Protonmail sluiten zich aan bij de coalitie.

De coalitie het de Coalition for App Fairness (CAF) en is deze week opgericht. In een verklaring schrijft de coalitie onder meer hervormingen op het gebied van regelgeving na te streven. Naar eigen zeggen om keuzevrijheid voor consumenten en een gelijk speelveld voor app- en gameontwikkelaars na te streven. Deelnemers aan de coalitie zijn Basecamp, Blix, Blockchain.com, Deezer, Epic Games, the European Publishers Council, Match Group, News Media Europe, Prepear, Protonmail, SkyDemon, Spotify en Tile.

Ruzie tussen Epic Games en Apple

Het oprichten van de coalitie volgt onder meer op een ruzie tussen Epic Games en Apple rondom het spel Fortnite. Epic Games voegde een eigen betalingssysteem toe aan de iOS-versie van Fortnite, dat Apple's in-app betaalsysteem omzeilde. Apple stelt dat Epic Games hiermee contractbreuk pleegt. Apple daagde de gameontwikkelaar daarom voor de rechter. Epic Games stelt juist dat de 30% van de inkomsten vanuit iOS-apps die het bedrijf moet afdragen te veel. Het bedrijf zegt daarom een alternatief te hebben geïntroduceerd.

De coalitie stelt nu dat Apple al jaren zware en willekeurige eisen oplegt aan ontwikkelaars in de App Store. Het bedrijf zou hiermee innovatie hinderen. De coalitie publiceert verschillende eisen op zijn website, onder meer door niet meer verplicht een bepaalde appwinkel te hoeven gebruiken. Zo willen de partijen een eigen appwinkel kunnen opzetten naast die van bijvoorbeeld Apple. Ook willen de partijen toegang tot dezelfde gegevens en systemen als de eigenaar van de appwinkel. Misbruik van data die deze eigenaar over ontwikkelaars verzameld mag niet worden misbruikt.

Terug naar nieuws overzicht
Software