25-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Rusland wil akkoord met VS over beïnvloeden van verkiezingen

Rusland wil een akkoord sluiten met de Verenigde Staten (VS) waarin beide landen beloven elkaar niet langer digitaal met elkaars verkiezingen en binnenlandse aangelegenheden te bemoeien.

Dit meldt Reuters. De Russische premier Vladimir Poetin noemt het risico op een grootschalige confrontatie in cyberspace één van de grootste uitdagingen van dit moment. Poetin roept ook op de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten te herstarten. Het akkoord moet hieraan bijdragen door incidenten in cyberspace te voorkomen.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 hebben beïnvloed, met als doel de uitslag in de richting van Donald Trump te kantelen. De Russen hebben hiervoor volgens de Amerikanen onder meer cyberaanvallen uitgevoerd op de verkiezingscampagne van Hillary Clinton. Rusland ontkent dit.

Ook in de aanloop naar de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen is buitenlandse inmenging een belangrijk aandachtspunt. Zo meldde Facebook en Twitter in september dat Rusland wederom probeert de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Terug naar nieuws overzicht
Security