Enable U: nog veel winst te behalen met integratie als basis voor innovatie

Niels Beckers, Chief Commercial Officer Enable U

26-09-2020 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

Enable U: nog veel winst te behalen met integratie als basis voor innovatie

Innovatie vraagt om snel en flexibel omgaan met technologie. Dat is alleen mogelijk als de integratie van de betreffende systemen op orde is. “Ik zou integratie een veel prominentere plaats geven op de CIO-agenda”, zegt Niels Beckers, Chief Commercial Officer bij Enable U, dan ook in dit interview.

Het thema van Gartner ITSymposium is dit jaar Compose the Future, waarbij de CIO fungeert als dirigent die alle relevante aspecten van de IT op de juiste manier op elkaar afstemt om tot één geheel te komen. “Dat past naadloos bij wat wij doen”, zegt Niels Beckers, Chief Commercial Officer bij Enable U. Wij zijn integratiespecialist en faciliteren integraties van verschillende systemen. Als je de analogie doortrekt van de compositie en de CIO als dirigent dan kom je natuurlijk op de afzonderlijke onderdelen die wel goed op elkaar afgestemd moeten zijn en goed met elkaar moeten kunnen werken.”

“Integratie is een cruciaal onderdeel van die compositie. Als je niet iemand hebt die integratie op een goede manier voor je organiseert dan kun je ook niet de beste musici bij elkaar brengen. Dat raakt in onze wereld ook de discussie over best of breed versus best of suite. Ik denk dat je, als je je integratiestrategie op orde hebt, de beste producten on premise of in de cloud op een goede manier met elkaar kunt laten communiceren om de klantbeleving zo optimaal mogelijk te krijgen.|

Veilig

Dat verhaal hangt weer samen met de vragen die hij krijgt van zijn klanten, die bijvoorbeeld in een ecosysteem, met externe applicaties moeten kunnen communiceren. “Daar hebben ze hulp bij nodig. Wanner je te maken hebt met de overheid speelt in veel gevallen de communicatie met landelijke registers. Dat willen organisaties zo veilig en vlot mogelijk organiseren, zodat uiteindelijk de klantervaring optimaal is. Want dat is waar ze het uiteindelijk voor doen.”

Op basis van die uitdagingen gaat Enable U op zoek naar een oplossing voor de klanten. “Dat doen we onder meer extern, bij softwareleveranciers die onze klanten kunnen helpen. Veiligheid en dataprivacy zijn daarbij thema’s die we in dat verband heel nadrukkelijk langs zien komen.”

Time to value

Een ander thema dat hij tegenkomt bij klanten is dat het soms lang kan duren voor zij time to value hebben van hun investering in software en het realiseren van integraties. Die time to value is dus zeker zo belangrijk als het thema dataprivacy dat we steeds zien terugkomen. Daarnaast horen we ook vaak dat organisaties de echte expertise missen om de integratie in de architectuur tot stand te brengen. En als dat al is gebeurd moet het vervolgens ook worden onderhouden, wat veel specialistische kennis vereist.”

“Ze zijn dus op zoek naar hulp daarbij, en vragen aan ons om de resources te leveren of zelfs het volledige integratiemanagement. Dat speelt naast de implementatie van de oplossingen, steeds meer bedrijven vragen of wij het voor hen in beheer kunnen nemen. We zien in praktijk dat de volgende stap vaak is dat ze het volledig bij één partij willen neerleggen, en dan met name bij een partij die het in de cloud kan leveren. Dat is dus ook iets waar wij op inspelen.”

Gesprekspartner

Wie daarbij de gesprekspartner is varieert per klant. “Soms, als het om een enkele integratie gaat als onderdeel van een project, zit je met product-owners en architecten. Op een meer strategisch niveau spreken we met CIO’s, zowel bij overheid als in het bedrijfsleven. Want wanneer je als bedrijf integratie hoog in het vaandel hebt staan, dan zou je ook integratie en het beheer ervan op een hoog niveau in het bedrijf moeten borgen.”

In praktijk is innovatie nog wel een kleiner deel van de IT-activiteiten, in lijn met de berekeningen van Gartner ziet ook Beckers dat het grootste deel van de IT-resources op dit moment nog gaat naar het draaiende houden van de lopende infrastructuur. “Er wordt vaak wel gezegd dat er veel wordt gedaan aan innovatie, maar als je naar de praktijk kijkt zie je dat het nog wel meevalt.”

Innovatie

“Als Enable U faciliteren wij die innovatie door de integratie waar wij voor zorgen, want als je in staat bent om iets heel eenvoudig aan of uit te zetten, of snel aan te sluiten op je bestaande landschap, kun je snel innoveren. Zeker als COVID-19 een langere nasleep zal hebben wil je als organisatie snel en flexibel kunnen opereren. Je wilt spoedig technologiekeuzes kunnen maken, en ze ook snel kunnen aanpassen.”

“Wanneer je ervoor zorgt dat die op een logische manier, generiek, geïntegreerd worden kun je het snel uitvoeren. Dus als je veel wilt innoveren moet je zorgen dat zaken op de juiste manier gekoppeld zijn, en op de juiste manier gescheiden kunnen worden. In praktijk zien we dat er op dat gebied nog veel te winnen is. Bij veel partijen kan de integratiestrategie flink verbeterd worden.”

CIO

Wanneer de bedrijfsdoelstellingen helder zijn dan kan de CIO daarna de IT-doelstellingen vormgeven. “Daarbij is het belangrijk om te zien dat integratie geen noodzakelijk kwaad is, maar iets dat daadwerkelijk tot voordeel kan leiden. Ik zou integratie een veel prominentere plaats geven op de CIO-agenda. Niet alleen omdat wij er een speler in zijn, maar omdat ik oprecht denk dat je dan als organisatie veel flexibeler en veel sneller kan schakelen.”

Hij is optimistisch over de vooruitzichten van zijn eigen bedrijf. “Wij zijn deels reseller van productleveranciers en we leveren zelf een clouddienst. Daarnaast leveren we consultancy en managed services. Aanvankelijk maakte ik me wel zorgen, maar uiteindelijk bleek dat niet terecht, want de vraag blijft bestaan. Bovendien kunnen we nu het overgrote deel van onze projecten op afstand doen, waar we eerst fysiek naar de klant toegingen. Dat blijkt uitstekend te werken.”

Sneller schakelen

“Ik denk dat ICT veel sneller moet gaan schakelen met het opschalen en afschalen van diensten die ondersteund moeten worden, of dat nu bij de overheid of bij bedrijven is. Je moet blijven innoveren, en IT ondersteunt die innovaties. Er zal steeds meer plug & play-functionaliteit komen. Ik geloof zelf niet meer zo in best of suite, al zullen veel softwareleveranciers het niet met me eens zijn. De markt beweegt naar flexibiliteit, maar dan moet de infrastructuur er wel klaar voor zijn. En ook als CIO moet je er klaar voor zijn. Je wilt keuzes hebben, en je moet er vooraf over nadenken hoe je die mogelijkheid inbouwt in je architectuur.”

“Waar we in het verleden vooral on premise diensten leverden zien we steeds meer vraag naar clouddiensten. We hebben daarom een dienst gelanceerd, connections as a service, waarmee je eigenlijk het end to end beheer van een werkende connectie afneemt. Dus we nemen vanuit de cloud die volledige connectie in beheer, waarmee de integratie van A tot Z geregeld is. Dat is een innovatie in ons eigen portfolio.”

Registreer HIER voor de Virtual editon of Gartner IT Symposium Xpo 9-12 november 2020

Auteur: Marco van der Hoeven

Terug naar nieuws overzicht

Tags

gartner
Gartner