Amerikaanse rechter steekt stokje voor verbod op TikTok in appwinkels VS

28-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse rechter steekt stokje voor verbod op TikTok in appwinkels VS

Het verbod op TikTok in Amerikaanse varianten van Apple's App Store en Google's Play Store is door een Amerikaanse rechter uitgesteld. Het verbod zou zondagavond van kracht worden.

TikTok is al enige tijd in een strijd verwikkeld met de Amerikaanse overheid. De Verenigde Staten (VS) vrezen dat de Chinese overheid data van Amerikaanse burgers via TikTok in handen kan krijgen. De Amerikanen dreigen TikTok daarom te verbieden en eisen dat het Chinese moederbedrijf ByteDance de Amerikaanse activiteiten van TikTok verkoopt aan een Amerikaanse partij.

Oracle en Walmart

Onlangs maakte ByteDance bekend met Oracle en Walmart een overeenkomst te hebben gesloten. Deze Amerikaanse partijen krijgen hierbij een minderheidsbelang in de Amerikaanse activiteiten van TikTok. Deze activiteiten worden ondergebracht in het nieuw op te richten TikTok Global.

Desondanks dreigde de app van TikTok afgelopen zondag uit Amerikaanse mobiele appwinkels te verdwijnen. Dit verbod zou eigenlijk al een week eerder van kracht worden, maar werd door de deal met Oracle en Walmart een week uitgesteld.

Uitstel

ByteDance stapte naar de rechter om uitstel te krijgen voor dit verbod en is in het gelijk gesteld. De advocaat van ByteDance stelde onder meer dat een verbod op de app geen zin heeft aangezien er onderhandelingen over een verkoop van de Amerikaanse activiteiten gaande zijn. De uitspraak van de rechter heeft alleen betrekking op dit specifieke verbod. TikTok wordt vanaf 12 november in zijn geheel verboden in de VS als het bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten niet verkoopt aan een Amerikaanse partij. Op dat verbod heeft de uitspraak geen invloed.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility