Redactie - 28 september 2020

Edge computing: slimme technologieën vereisen slim beheer

Edge computing biedt kansen voor nieuwe applicaties en servicemogelijkheden. Vooral communication service providers (CSP's) en operators hebben voordeel van het feit dat zij data in bijna realtime kunnen verwerken, dicht bij de plaats waar applicaties geopend en apparaten gelokaliseerd worden. Punt van aandacht is het toenemend aantal edge nodes, de hardware aan de randen van de infrastructuur. Je wilt immers voorkomen dat je engineers fysiek naar alle uithoeken van het netwerk moet sturen om problemen op te lossen. Met out-of-band management oplossingen ben je in staat op afstand contact te maken met de edge nodes ook wanneer het primaire netwerk is uitgevallen. Je hebt dus altijd de controle en regie over de edge.

In het rapport Telcos and Edge Computing: Opportunity, Threat, or Distraction? (voorjaar 2020) heeft onderzoeksbureau Omdia in samenwerking met Vertiv de markt voor edge computing in kaart gebracht. De kansen zijn legio. De markt voor edge computing groeit razendsnel. Want hoewel edge computing nog in de kinderschoenen staat, zijn analisten het erover eens dat 'edge' de belangrijkste nieuwe netwerkarchitectuur van het komende decennium wordt. Wat gebeurt er nu feitelijk bij edge computing? In plaats van dat de data verwerkt wordt op en door centrale datacenters, doorgaans via een cloud provider, gebeurt dat bij edge computing aan de randen van de infrastructuur. Veel dichter bij of zelfs op dezelfde locatie als waar de data gegenereerd wordt. Als het gaat om Internet of Things dan zien we dat steeds meer objecten worden uitgerust met sensoren die enorme volumes data genereren; data die wel via allerlei netwerken en connectivity-oplossingen verder verwerkt moet worden.

Lage latency

Tevens zien we hoe edge computing wordt toegepast in de thuisomgeving. Steeds vaker zit intelligentie en rekenkracht in kleine datacenters in de woonwijk, vaak niet groter dan 3 bij 4 meter. Dit biedt voor CSP's de kans om hun klanten, die steeds veeleisender worden als het gaat om bandbreedte en up- en downloadsnelheden, beter te bedienen. Zo zullen gebruikers in een applicatie zoals een spelservice niet langer afhankelijk zijn van een directe verbinding met het core datacenter dat de game verwerkt. Dit brengt immers een hogere latency met zich mee naarmate ze verder van het datacenter verwijderd zijn. Door lokaal verbinding te maken met het edge-netwerk, ervaren alle gebruikers dezelfde, extreem lage latency. Dit is een groot voordeel, zeker nu velen van ons thuis werken en onderwijs volgen.

Grote winst van edge computing zit tevens in het feit dat het netwerk veel minder belast wordt. Er is immers veel minder netwerkverkeer omdat verwerking aan de randen van de infrastructuur plaatsvindt in plaats van op een centraal datacenter. Organisaties die juist op veel en ook erg verspreide locaties data verzamelen en verwerken zullen merken dat de prestaties door edge computing drastisch verbeteren, zeker als je afhankelijk bent van realtime data.

Verschuiving in de IT-architectuur

Edge computing leidt hoe dan ook tot een verschuiving in de IT-architectuur. Tot voor kort lag het zwaartepunt in een of meerdere centraal aangestuurde datacenters, die in toenemende mate worden afgenomen bij public cloud providers. Wat we nu zien gebeuren, is dat er een veelvoud aan kleinere datacenters, ook wel microdatacenters genoemd, ontstaat. Dit stelt communication services providers en netwerkoperators voor de nodige uitdagingen als het gaat om uitrollen, onderhoud en beheer van applicaties en services. Wat je als operator of service provider nodig hebt, is een reeks oplossingen waardoor uitrol en onderhoud toch centraal en snel, beveiligd en flexibel geregeld kunnen worden. Dit wordt out-of-band management genoemd. Volgens de analisten van Vertiv en Omdia speelt out-of-band management een kritische rol in het verder uitrollen van edge computing. Wat je namelijk wilt voorkomen is dat je als operator tegelijkertijd een landelijk dekkend team monteurs klaar moet hebben staan dat bij ieder incident naar de fysieke locaties met edge nodes en microdatacenters moet worden gedirigeerd. Zowel het uitrollen als het onderhouden en beheren van edge computing moet soepel en flexibel verlopen zodat nieuwe services snel kunnen worden geleverd aan de klant. Ook wanneer de primaire infrastructuur het laat afweten zul je een interface naar de edge nodig hebben om de continuïteit van services aan de rand van de infrastructuur te garanderen.

Out-of-band management

Een belangrijk onderdeel van out-of-band management is het technisch console management. Hiermee krijg je als operator of service provider volledig inzicht in zaken als rechten, wat een veilige toegang tot apparatuur verzekert en duidelijkheid in de vraag wie waar bezig is. Console access wordt gebruikt om op afstand met het te beheren apparaat te communiceren. Dat is belangrijk om in geval van een ernstige verstoring toch remote beheer te kunnen voeren.

Als je beseft dat het in de meeste gevallen om een flink aantal appraten en landelijk misschien wel om honderden poorten gaat, dan is duidelijk dat je out-of-band management goed moet inregelen. Het is beter om vooraf veel tijd en energie te investeren in het flexibiliseren van uitrollen, onderhouden en beheren. Gezien het feit dat het om nieuwe ontwikkelingen gaat, beschikken nog weinig organisaties over de juiste kennis. Het is zaak dat externe partijen worden ingeschakeld om out-of-band management oplossingen veilig en beschikbaar te houden, onder andere door deze regelmatig te updaten.

Conclusie

Edge computing staat garant voor nieuwe mogelijkheden voor een breed aantal marktpartijen, zeker in combinatie met het uitrollen van 5G. Een heel ecosysteem van operators, leveranciers van communicatiediensten en content providers ziet mogelijkheden om de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren. Zo geven zij met edge computing de aanzet tot het slimmer inzetten van nieuwe technologieën die talloze use cases mogelijk maken: digitale gezondheidszorg, smart farming, smart government, slimme beveiliging, autonome voertuigen en andere futuristisch ogende maar haalbare toepassingen. Tegelijkertijd moet het beheer van deze nieuwe netwerkomgeving meegroeien met deze ontwikkelingen. Slimme diensten, betekent ook slim beheer.

Meer weten? Scan de QR code en lees de whitepaper of open onderstaande link

De wereld aan je voeten met edge computing’. 

QR_code Vertiv - Avensus whitepaper sept 2020.png

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!