Schiphol en T-Systems werken samen aan planning en forecasting platform

29-09-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Schiphol en T-Systems werken samen aan planning en forecasting platform

Luchthaven Schiphol heeft digitale dienstverlener T-Systems gevraagd een uniek plannings- en forecasting systeem te leveren voor de resourceplanning van de luchthaven. Met het nieuwe systeem worden verschillende bestaande systemen vervangen en samengebracht, zodat Schiphol operationele processen als check-in, bagage, bussen, gate management en flow forecasting kan optimaliseren. Daarnaast levert T-Systems een Airport Digital Twin die de luchthavenoperaties simuleert en optimalisaties aangeeft. Schiphol koos voor T-Systems onder andere vanwege de ervaring met complexe IT-systemen voor internationale luchthavens waaronder het volledig procesmanagement op Beijing Daxing International Airport.

Met (normaal gesproken) bijna 500.000 vluchten per jaar en ruim 70 miljoen passagiers is Schiphol een van de grootste luchthavens van Europa en wordt beschouwd als de meest innovatieve en ondernemende Europese luchthaven. Digitalisering is daarbij van groot belang om alle luchthavenprocessen te optimaliseren. Zo kan de dagelijkse gang van zaken zo goed mogelijk afgestemd worden voor een optimale passagierservaring en een maximale punctualiteit.

“We zijn er enorm trots op dat we onze ervaring met digitalisering van luchthavens als Frankfurt, Dublin en Beijing nu ook bij Schiphol mogen inzetten en een bijdrage leveren aan de digitalisering van de luchthaven,” aldus Sake Algra, Managing Director van T-Systems Nederland.

Samenwerking

De volledige luchthavenoperatie is een samenwerking van meerdere partijen, waaronder luchtvaartmaatschappijen, afhandelaars, luchtverkeersleiding, grenscontrole, veiligheidspartners, etc. De uitdaging is dan ook om een gezamenlijke aanpak neer te zetten die leidt tot een optimaal Airport Operations Plan (AOP) waaraan alle partijen kunnen deelnemen, bijdragen en van kunnen profiteren. Om deze ambitie te ondersteunen wil Schiphol een geïntegreerd plannings- en forecasting platform ontwikkelen.

Resource Management System en Airport Digital Twin

T-Systems wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Resource Management System (RMS) en Passengers forecasting modules. Daarnaast omvat de opdracht ook een Airport Digital Twin (ADT). Op basis van de aangeleverde data uit deze twin kan Schiphol de planning optimaliseren van de check-in en de bagage-afhandeling, evenals de vliegtuig-, gate-, parkeer- en vliegtuigbusplanning.

De ADT biedt een consistente ‘single source of truth’ van de huidige status van het luchthavenoperatieproces. Dit maakt dat Schiphol een what-if scenarioplanning kan uitvoeren: de ADT simuleert de passagiersstroom tot op detailniveau. Simulaties geven daarbij aan wat er geoptimaliseerd kan worden. Optimalisaties en maatregelen kunnen vervolgens weer in het operating model worden gebracht en realtime worden toegepast op de luchthaven.

Terug naar nieuws overzicht
Software