Wouter Hoeffnagel - 30 september 2020

Google doet concessies aan Europese Commissie rondom Fitbit-overname

Google doet concessies aan Europese Commissie rondom Fitbit-overname image

Google belooft data van Fitbit niet te gaan gebruiken voor advertenties en kondigt hiervoor monitoring aan. Het bedrijf hoopt hiermee zorgen van de Europese Commissie weg te nemen in de hoop de overname goedgekeurd te krijgen.

Dit meldt Reuters. De overname van Fitbit door Google voor zo'n 2,1 miljard dollar is in november bekend gemaakt. Data van de fabrikant van fitnesstrackers is interessant voor Google, dat één van de grootste advertentienetwerken ter wereld beheert. De Europese Commissie maakt zich zorgen over de overname. Met name het gebruik van gebruikersdata van Fitbit door Google voor advertenties is een bron van zorgen.

Extra concessies

De Europese mededingingsautoriteit kondigde in augustus een onderzoek aan naar de overname. Hierbij wordt onder meer de impact op de positie van Google op de advertentiemarkt onderzocht. Naar verwachting presenteert de Europese Commissie op 23 december de resultaten van dit onderzoek. Google lijkt deze resultaten echter niet te willen afwachten en kondigt dus nu al aan extra concessies te doen. Google beloofde eerder al Fitbit-data niet voor advertenties te zullen gebruiken. Nieuw is vooral dat het bedrijf nu toezegt dit streng te zullen monitoren.

In een verklaring aan Reuters meldt Google ook andere fabrikanten van Android-gebaseerde wearables te blijven ondersteunen. Daarnaast blijven diensten van derde partijen toegang houden tot API's van Fitbit en data van Fitbit-gebruikers, die hiervoor wel toestemming moeten geven.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!