Redactie - 05 oktober 2020

Softiron brengt Ceph-opslag naar het ARM-platform

Softiron brengt Ceph-opslag naar het ARM-platform image

De start-up Softiron (gevestigd in Newark en Londen) promoot de Ceph-technologie, want volgens CEO Phil Straw zorgt cloud-technologie net als open-source software voor een stevige beveiliging tegen een vendor lock-in. Het bedrijf is in 2012 in Londen opgericht, is groeiend, telt nu 50 medewerkers en zit virtueel in elkaar. Geen centraal kantoor, maar overal ter wereld kleine hubjes.

Ceph is een open-source dataopslag oplossing (SDS/Software Defined Storage) die object storage op een standaard computercluster mogelijk maakt. Het systeem ondersteunt via een 3-in-1-interface zowel object-, file- als block storage. Ceph maakt primair gebruik van een gedistribueerd computersysteem zonder een single point of failure, ondersteunt opslagcapaciteiten tot het niveau van exabytes en is dankzij de open source vrij beschikbaar. Er is dus nooit sprake van een vendor lock-in.

Ceph zorgt zelf voor de data replicatie en werkt met generieke hardware. Dankzij het uitgekiende ontwerp is het systeem zelf herstellend en zelf configurerend, waardoor de beheerinspanning minimaal is, met bijbehorende lage onderhoudskosten

Cloud storage is hot en alle bedrijven erkennen dat de bedrijfsdata hun belangrijkste asset is. Er kleven echter ook nadelen aan de cloud-opslag, want hoewel cloud handig, schaalbaar en flexibel is, wordt de data vaak ver van de plaats waar hij gebruikt wordt opgeslagen. Hierdoor kunnen beperkingen in het gebruik ontstaan. Dankzij de volwassenheid van het concept wordt cloud-opslag steeds meer een standaard hulpmiddel en daarmee neemt de waarde van de cloud als product af. Vandaar dat cloud-leveranciers op zoek zijn naar meerwaarde en deze vinden in een hybride oplossing. Voor veel klanten is een hybride cloud, beheert door een publieke cloud-provider, een passende oplossing. Om veiligheidsreden komt de data dan toch weer een beetje naar huis. En daar ziet Softiron zijn kansen.

De hardware voor Softiron’s oplossing is afgestemd op High Performance Computer (HPC) storage zoals die door de zwaarste gebruikers, waaronder grote instituten, researchcentra en universiteiten, ingezet worden. De Softiron systemen maken gebruik van ARM64-controllers, fungeren als schaalbare opslagknooppunten achter een router. De keuze voor ARM- in plaats van de traditionele x86-controllers is ingegeven door de belangrijkste eisen op het gebied van koeling en energieverbruik.

Door: Hans Steeman

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!