SLTN: Van de ene op de andere dag ontstond de 24/7 digitale werkplek

Eugene Tuijnman, CEO SLTN

02-10-2020 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

SLTN: Van de ene op de andere dag ontstond de 24/7 digitale werkplek

In de huidige coronacrisis laat de IT-branche een beeld zien dat voor een belangrijk deel afwijkt van andere sectoren. Omdat veel mensen en organisaties plotseling gedwongen werden zwaar te leunen op technologie, is digitalisering in veel gevallen topprioriteit geworden, met als gevolg een stijgende vraag bij leveranciers. SLTN heeft de afgelopen maanden de handen vol gehad aan deze gedwongen digitalisering bij zijn klanten door de coronacrisis.

“Continuïteit is een onderwerp dat onveranderd hoog op de agenda heeft gestaan”, zegt Eugene Tuijnman, CEO van SLTN. “En natuurlijk aanpassen aan het nieuwe normaal. Continuïteit betekent op dit moment vergaande integratie van de digitale transformatie waar wij middenin zitten. Die versnelt alleen maar door corona als katalysator. Natuurlijk ook omdat in complete bedrijfstakken het kantoor nu een plek is waar men voorlopig niet heen gaat.”

Dit betekent dat in plaats van een klein aantal mensen, nu het complete personeelsbestand overal en altijd moeten kunnen werken. “Dat geeft grote gevolgen voor de datacenter infrastructuur, de netwerk infrastructuur en de security van bedrijven en organisaties. Kijk alleen al naar zaken als data governance. Je ziet dat veel bedrijven daar onvoldoende op ingericht zijn, met name vanuit hun eigen IT-afdelingen. Dus daar wordt hulp gevraagd.”

Mensen

“Het gaat dan om hardware, want die heb je nodig, èn om capaciteit in de breedste zin, zoals softwarelicenties en telecommunicatiediensten. Maar je moet ook de mensen hebben, want vanaf de ene op de andere dag ontstond de 24/7 digitale werkplek. Dat heeft forse impact. We zien dus een toename in de vraag van bedrijven en organisaties om hen te helpen dit te gaan beheren.”

Het feit dat de klanten zich veel meer richten op functionaliteit en bedrijfsvoering geeft een enorme versnelling in de vraag naar ontzorging van de technische infrastructuur “Ze willen de IT beschikbaar hebben tegen het bekende lease-auto concept: geen investeringen, vaste prijs voor gebruik, vaste beschikbaarheid. Wij zien in een aantal gevallen dat de CFO’s veel inhoudelijker betrokken zijn, en in een aantal gevallen ook de CEO. Want deze wijzigingen in de bedrijfsvoering voelt vaak nog steeds als een bedreiging voor sommige IT- afdelingen.

Datacenter

Kijkend naar sectoren ziet hij met name in de zorginstellingen dat er een forse toename is in de vraag naar ontzorgen op het gebied van de technische automatisering, zoals het netwerk, de werkplek, en het datacenter.

De perikelen met Chinese leveranciers als Huawei raken SLTN niet direct. “Wij doen, en deden, al niets met Huawei dus dat is makkelijk. Maar ik denk wel dat de chaos omtrent Trump, en daar mee algemeen wat er in Amerika gaande is, een slechte zaak is. Dit is niet goed voor de wereldeconomie. Dit geeft onzekerheid en spanning, juist in een tijd waar we eigenlijk verenigd zouden moeten zijn en gezamenlijk moeten optreden tegen corona. Uiteindelijk zal die onzekerheid impact hebben op de business.”

Normaal

“Als de eerste vaccins beschikbaar zijn, dan denk ik dat we vrij snel weer verder gaan met het normale leven. Daarbij is het nieuwe normale leven deels dat wat we de laatste maanden hebben meegemaakt. Ik bedoel hiermee altijd en overal kunnen werken. Het kantoor is niet meer het kantoor en eigenlijk zijn we daardoor veel efficiënter en productiever geworden. Normaliter reis ik veel, en als ik de pre-corona agenda had gevolgd had ik nu al weer vijf keer in Amerika geweest en ook diverse trips in Europa.”

“Mijn informatie is hetzelfde, alleen hoe ik netwerk is natuurlijk anders. In een call is de “skin in de game” weg. Echt inhoudelijk oogcontact is er niet, tenminste niet zoals wij dat normaal hebben, dus ik denk dat we uiteindelijk wel weer teruggaan naar fysieke ontmoetingen, maar dan in een lagere frequentie. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mij persoonlijk afvraag waarom wij een heleboel dingen zo lang zo inefficiënt hebben gedaan.”

Economie

Hij verwacht dat de economie weer begint op te leven, met name de Europese economie. “Nederland is natuurlijk een sterk exportland. Ik maak mij meer zorgen over Amerika. Dat zal ook impact hebben. Amerika heeft zoveel coronabesmettingen en zoveel ontslagen. De uitkeringen die wij kennen hebben zij niet. Iemand uit huis zetten is natuurlijk heel makkelijk daar. Dus ik denk dat daar heel veel gaat gebeuren en dat zal economisch gezien ook best impact hebben. Aan de andere kant denk ik dat het Verre Oosten vrij snel weer het economisch tempo oppakt, en dus weer de behoefte heeft aan import.”

“Ik denk dat we qua economie in het vierde kwartaal en eerste kwartaal 2021 wel klappen zullen krijgen, omdat corona nog niet weg is en de steunmaatregelen zullen afnemen. Als je kijkt naar de IT-branche dan denk ik dat wij het net zo druk blijven houden als dat we het nu hebben, waarbij het natuurlijk wel zo moet zijn dat de bedrijven de kosten en investeringen kunnen blijven betalen. Daar zit natuurlijk het grootste risico. Bedrijven, niet de hele grote maar de mid-market MKB en dergelijke, zullen fors minder investeren qua kopen en dus gaan ze meer naar een financieel gebruiksmodel. Dus daar zie ik een versnelling van het OPEX-model.”

SLTN en de impact van Corona

SLTN heeft zich gedurende deze coranacrisis anti-cyclus ontwikkeld. “Onze strategie was de afgelopen jaren al heel erg geënt op het ontzorgen van ICT, zoals het wegnemen van de complexiteit en het voortborduren op de toename van het consumptiemodellen zoals IaaS, PaaS, SaaS. Het afgelopen boekjaar, dat we hebben afgesloten op 30 april 2020, was voor SLTN het beste jaar ooit en dat ondanks corona, wat ons natuurlijk best getroffen heeft in dat we vertraging hadden in leveringen vanuit leveranciers en ook belangrijke klanten minder geïnvesteerd hebben. Het eerste kwartaal van SLTN, mei, juni en juli van 2020 hebben we afgesloten met een hele mooie double digit omzet- en winstgroei. En de vraag blijft nog steeds toenemen qua het optimaliseren van de technische infrastructuren en het uitbesteden van IT. ”We hopen dat deze trend aanhoudt, maar net als het leven weten we het antwoord daarop pas achteraf!”

Auteur: Marco van der Hoeven

Terug naar nieuws overzicht
Gartner