Bamboo Systems brengt ARM ook voor servers in de frontlinie

John Goodacre

07-10-2020 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Bamboo Systems brengt ARM ook voor servers in de frontlinie

De servermarkt is al jaren de speeltuin van op Intel-technologie gebaseerde hardware. Het brede draagvlak en de krachtige instructieset garandeerde tot nu toe het succes. Maar er is onrust in de markt en alternatieven doemen op. Aangevoerd door een aantal rebellerende klanten is geïnvesteerd en een nieuw serverconcept.

De oorzaak van de verandering ligt in het veranderende gebruik van de servers. Steeds mee klanten gebruiken containers en die containers creëren parallelle taken waar de Intel-processoren niet op geoptimaliseerd zijn. Apple heeft de stoute schoenen aangetrokken en is Intel aan het uitfaseren. (En dat in een tijd waar Intel enkel nog domineert op de desktops en servers.) De nieuwe Mac’s gaan allemaal op ARM-werken, de iPhones en iPad’s deden dat al en daarmee is het hele productpalet dadelijk ontdaan van Intel en is ARM actief in alle marktsegmenten.

Ook het Chinese Huawei is een fervent gebruiker van ARM-design in zijn servers en bedrijfscomputers. Zij gebruiken nog louter ARM. Bamboo Systems is in 2015 onder de naam Kaleo in Londen opgericht door voormalige ARM-medewerkers. Het bedrijf heeft nu een kantoor in San Jose en het hoofdkantoor is in Cambridge, daar waar ARM in de vorige eeuw geboren is, te vinden.

De Bamboo-medewerkers hebben het doel gesteld servers te bouwen die wel goed overweg kunnen met parallelle processen, een laag energieverbruik hebben en onafhankelijk zijn van Intel. Sinds eind 2019 wordt de eerste hardware geleverd. Nu naast Apple ook Amazon (AWS) interesse heeft in dit concept, komt alles in een stroomversnelling. Dat deze giganten kijken naar ARM komt mede door het veel lagere energieverbruik. John Goodacre (foto), CSciO bij Bamboo Systems: “Alle datacentra samen zijn goed voor 4% van het totale energieverbruik, dat is meer energie dan de luchtvaart gebruikt”.

Bamboo is hard bezig om de servermarkt op te schudden met zijn PANDA (Parallel ARM Node Designed Architecture) platform. Vergeleken met een conventioneel ontwerp zijn deze servers al snel 10 tot 20% efficiënter. Het bedrijf bouwt clusters van machines (hosts) op systeemkaarten, waarbij de aanvullende hardware tussen de hosts gedeeld wordt.

Het resultaat is volgens Goodacre dat een Bamboo-systeem dezelfde hoeveelheid webverkeer kan verwerken en daarvoor fysiek 10x minder serverruimte en 5x minder energie nodig heeft. “Een rack met Bamboo-hardware is te vergelijken zo’n 10 racks van de concurrentie", aldus Goodacre.

Bamboo Systems heeft de systeemarchitectuur gepatenteerd inclusief de visie en toekomstplannen. Het idee is ook dan om servers energiezuiniger en goedkoper te maken dan de bestaande x86-modellen en daarmee in te spelen op de groeiende vraag van hyperscale datacenters, en in het bijzonder die van de cloud serviceproviders. Een markt die de komende jaren sterk zal blijven groeien.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Hardware