AP: Slimme deurbellen mogen openbare weg niet filmen
06-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AP: Slimme deurbellen mogen openbare weg niet filmen

Het is niet toegestaan met behulp van deurbellen met ingebouwde camera's opnames te maken van de openbare weg of het huis van de buren. Hiervoor waarschuwt privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Onlangs bleek uit onderzoek van Multiscope dat Nederland inmiddels een half miljoen huishoudens telt dit over een slimme deurbel beschikken. Katje Mur, bestuurslid van de AP, roept tegenover de NOS eigenaren van dergelijke deurbellen op geen opnames van de openbare weg te maken. "Als een camera richting buren of de openbare weg staat, mag dat niet zomaar", zegt Mur. Eigenaren moeten de openbare weg of het huis van hun buren zo min mogelijk filmen, tenzij een goede reden is hiervan af te wijken. Denk hierbij aan een recente inbraak. "Maar als die situatie is opgelost, moet je daar weer mee ophouden", meldt Mur.

'Privacy van buren respecteren'

In een reactie aan de NOS zegt fabrikant van slimme deurbellen Ring klanten te stimuleren hun apparaat zichtbaar te monteren, zodat gasten weten dat zij op camera worden vastgelegd. "We raden kopers sterk aan om de privacy van hun buren te respecteren en alle toepasselijke wetten na te leven bij het instellen van hun apparaat", zegt het bedrijf tegen de omroep.

Google, fabrikant van de Nest-camera's, wijst erop dat zijn camera's standaard niet altijd filmen, maar gebruikers dat wel zelf kunnen inschakelen. "Als je besluit die functie in te schakelen, ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je je aan de wet houdt. Wel bieden we bij het inschakelen een aantal artikelen aan om te helpen dit op een verstandige manier te doen", aldus een woordvoerder.

Terug naar nieuws overzicht