Overheden zetten in op IoT in COVID-19 pandemie

11-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Overheden zetten in op IoT in COVID-19 pandemie

De wereldwijde overheidsmarkt voor Internet of Things (IoT) endpoints en technologie is in 2019 met 6% gegroeid tot een omzet van 14,7 miljard dollar. Hoewel technologische investeringen door de COVID-19 pandemie op veel vlakken teruglopen, zetten overheden ook dit jaar actief in op IoT om burgers veilig te houden.

"De COVID-19 pandemie vertraagt investeringen. Overheden wereldwijd blijven echter IoT-technologieën en -oplossingen gebruiken om de veiligheid van burgers te verbeteren. Tegelijkertijd maken de dalende kosten van endpoints en connectiviteit smart city-initiatieven haalbaarder", licht Kay Sharpington, principal research analist bij Gartner, toe.

De grootste omzetkansen voor 2020 liggen volgens Gartner in outdoor surveillance, straat- en buitenverlichting, tolheffingen en verkeersmanagement.

gartner-iot-overheden-2019-2021.png

Gemiddeld acht camera's per duizend inwoners

"Overheden investeren meer in surveillancesystemen voor buiten om steden te monitoren om misdaad. In de nasleep van COVID-19 worden zij ook gebruikt om naleving van veiligheidsrestricties te controleren", zegt Sharpington. Gartner verwacht dat overheden wereldwijd in 2021 gemiddeld acht camera's per duizend inwoners inzetten voor surveillance. Deze verhouding lag in 2019 nog op zes camera's per duizend inwoners.

De Chinese overheid draagt het meeste bij aan de groeiende investeringen in surveillancecamera's. China zet in op camera's die geavanceerd beeldherkenningstechnologie bevatten en zet in 2021 naar verwachting 32 camera's per duizend inwoners in. Dit was in 2019 nog 27 camera's per duizend inwoners.

Als we naar de totale overheidsinvesteringen in technologie kijken, is de regio Groot-China goed voor 48% van de wereldwijde investeringen in 2020. West-Europa is goed voor 15%, terwijl de Verenigde Staten 16% van de investeringen voor rekening neemt.

Aanpak bosbranden

Ook voor de bestrijding van bosbranden zetten overheden steeds vaker technologie in. Technologie helpt hen risico's te mitigeren en middelen juist toe te wijzen. Drones van brandweerdiensten kunnen camera's en thermische beeldvorming inzetten om brandhaarden, droge gebieden, mensen in nood en de locatie van brandweermannen in beeld te brengen. "Drones stellen brandweermannen in staat in geval van nood de juiste middelen op de juiste plek in te zetten op het moment dat tijd van kritiek belang is. Zo stellen zeker dat de situatie veilig is voordat zij personeel ernaartoe sturen."

Ook politiediensten zetten steeds meer in op drones, onder meer om verkeersstromen te beheren en informatie te verzamelen over gevaarlijke wegsituaties. "In tegenstelling tot politievoertuigen en stationaire camera's bieden drones een effectiever en beweegbaar zichtspunt, onafhankelijk van verkeer of terrein."

Alle resultaten van het onderzoek van Gartner zijn verzameld in het rapport 'Forecast Analysis: Government Internet of Things Endpoint Electronics and Communications Revenue, Worldwide.'

Terug naar nieuws overzicht